Morgan Stanley: Repetam aceleasi greseli facute dupa Marea depresiune

Vineri, 17 Iunie 2016, ora 15:22
4853 citiri
Morgan Stanley: Repetam aceleasi greseli facute dupa Marea depresiune
Foto: Wikimedia

Economistii bancii Morgan Stanley sunt ingrijorati de perspectiva unei noi recesiuni la nivel global si avertizeaza bancile centrale ca repeta aceleasi greseli care au prelungit Marea depresiune economica din anii '30.

Acestia sustin ca mediul economic actual seamana izbitor cu acela din anii care au urmat dupa Martea Neagra (29 octombrie 1929), daca ne uitam la nivelul ridicat de indatorare, deflatie, cresterea economica anemica si randamentele scazute ale obligatiunilor, elemente comune ale marilor piete financiare din lume, in clipa de fata, potrivit Market Watch.

"Asemanarile flagrante dintre ciclurile economice din 1930 si 2008 constau in faptul ca socul financiar si nivelul masiv de indatorare au fortat o schimbare a atitudinii fata de riscurile asumate de reprezentantii sectorului privat si i-a motivat sa isi regleze bilanturile", afirma echipa de economisti ai bancii Morgan Stanley.

Aversiunea fata de riscuri este raspandita la scara larga in acest moment, dupa cum arata un raport emis de Bank of America, care spune ca rezervele de lichiditati ale investitorilor se apropie de maximul ultimilor 15 ani.

Tendinta acestora de a se indrepta spre active sigure a condus la o depreciere a randamentului oferit de obligatiunile guvernamentale, majoritatea evoluand deja in teritoriul negativ, asa cum este cazul obligatiunilor germane cu maturitate la 10 ani, care ofera un randament de minus 0,04%, cel mai proaspat record negativ.

Traseu dezastruos

Din perspectiva economistilor, politica monetara stricta adoptata de Rezerva Federala din SUA in cursul anului trecut repeta traseul dezastruos ales de aceeasi institutie in perioada 1936-1937, aceasta putand explica si actuala descrestere economica.

O viziune similara este impartasita si de unii dintre cei mai importanti jucatori de pe Wall Street.

In ciuda primului episod de crestere a dobanzii de referinta in ultimii 10 ani pe piata americana, teama de a continua acest proces nu se arata deloc incurajatoare pentru perspectiva economica a Statelor Unite si a economiei globale.

"Riscurile de recesiune globala si de crestere economica anuala de sub 2,5% raman in continuare crescute pentru moment.

Din cele mai importante piete dezvoltate si economii emergente, 15 se confrunta cu un raport crescut al dependentei de varsta, 14 au atins un grad de indatorare de aproximativ 200%, iar inflatia este sub nivelul optim in 16 dintre acestea", arata analiza Morgan Stanley.

Solutia pe care oficialii ar trebui sa o adopte consta in declansarea relaxarii fiscale pe cele mai importante piete, ca un instrument menit sa incurajeze corporatiile sa reia investitiile masive, fapt ce ar asigura crearea de noi locuri de munca si crestere a veniturilor populatiei, sustin economistii.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#analiza Morgan Stanley, #marea depresiune, #criza 2008, #politici monetare, #relaxare fiscala, #rezerve lichiditati investitori , #Recesiune