Recesiunea nu ne sperie! Guvernul ramane ancorat in cresterea falsa din 2011

Luni, 12 Martie 2012, ora 08:00
1533 citiri
Recesiunea nu ne sperie! Guvernul ramane ancorat in cresterea falsa din 2011
Romania intra in recesiune in primul trimestru

"Recesiunea" este cuvantul care de care se teme toata Europa si care a stat la baza masurilor drastice luate pana acum de Romania. Intram din nou pe panta descendenta, insa guvernul nu se sperie si analizeaza masuri populiste.

Dupa ce a defilat prin fata poporului cu procentele de crestere economica din 2011, guvernul a anuntat ca vom intra in recesiune tehnica in primul trimestru al anului. Acestu lucru se va intampla ca urmare a scaderii Produsului Intern Brut (PIB) pentru al doilea trimestru consecutiv.

Insa nu este cazul sa ne facem probleme, deoarece scaderea vine dupa ce am avut un trimestru III al anului trecut cu rezultate foarte bune datorate sectorului agricol, mai spun reprezentantii executivului. Astfel, Romania a avut o crestere mare in al treilea trimestru si o scadere de 0,2% in ultimele trei luni ale anului.

Recesiunea nu mai este "omul negru"

Astfel, daca pana acum recesiunea era "omul negru", acum trebuie sa o primim ca pe ceva normal si sa ne concentram pe masurile de crestere a salariilor si de scadere a CAS-ului.

Reprezentantii guvernului au recunoscut ceea ce stiam de fapt cu totii si anume ca avansul din 2011 a fost unul fals care nu s-a putut sustine si anul acesta.

"Riscam recesiunea in 2012 deoarece cresterea de anul trecut nu a fost sustenabila. A venit doar din agricultura, adica a fost intamplatoare, si nu a fost datorata unor factori esentiali, cum ar fi investitiile straine", a declarat pentru Business24 Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA).

Conform analistului economic Ionel Blanculescu, caderea economica din primul trimestru se datoreaza in principal faptului ca statul nu a luat masurile necesare pentru a evita blocajul datorat conditiilor meteo nefavorabile. Intrarea in recesiune tehnica este probabila si dupa parerea consilierului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

"Teoretic, la 31 martie, am putea intra in recesiune tehnica sau statistica, insa nu cred ca lucrurile trebuie luate in registrul dramatic", a declarat acesta.

Recesiunea nu influenteaza majorarea salariilor

Decizia de marire a salariilor si reducere a CAS-ului va fi luata dupa rezultatele economice din primul trimestru al anului, insa intrarea in recesiune nu exclude neaparat aplicarea acestor masuri.

Chiar daca pare o contradictie, aceasta a fost declaratia recenta a purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a explicat ca importante sunt prognozele pe intregul an 2012, iar daca acestea sunt de crestere, Romania va putea lua masurile de crestere a nivelului de trai.

"Marirea salariilor trebuia sa aiba loc oricum si va avea loc. Problema e din ce surse va avea loc aceasta marire de salariu", a declarat analistul economic Mircea Cosea. In primul rand, o astfel de marire ar avea ca efect reducere surselor de finantare pe care Romania ar putea sa le foloseasca pentru mentinerea unui minim de crestere economica.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#recesiune romania, #crestere salarii, #scadere cas, #crestere pensii, #crestere economica, #guvern Romania buget , #Recesiune