Romania, din nou in recesiune. Ce mai ramane de facut?

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:01
1441 citiri
Romania, din nou in recesiune. Ce mai ramane de facut?

Romania a intrat din nou in recesiune, dar asta nu este o surpriza pentru nimeni. In plus, analistii si oamenii de afaceri intervievati de Business24 sunt de parere ca alegerile electorale care se apropie ar putea sa inrautateasca situatia din cauza masurilor populiste care ar putea sa duca la depasirea deficitului bugetar.

"N-ai cum sa scoti din palarie o metoda prin care sa depasesti recesiunea. Ca sa faci acest lucru ai nevoie de niste concepte care sa genereze o schimbare structurala a economiei", este de parere analistul economic Mircea Cosea.

Reducerea evaziunii - o cale de iesire din impas

Ca masura imediata de redresare economica, Mircea Cosea este de acord cu cerinta premierului Ungureanu ca in 60 de zile organismele de control fiscal ale statului sa genereze, prin lupta impotriva evaziunii, 1,5% din PIB.

"Ar fi o cale de relansare pe termen scurt a economiei, daca aceasta suma ar fi alocata catre investitii creatoare de locuri de munca. O a doua cale este cresterea gradului de accesare a fondurilor UE, dar nu pun mare baza pe ea, pentru ca avem reale dificultati la acest capitol", sustine Cosea.

Reducerea contributiei la CAS

Specialistul recomanda si revizuirea modului in care Guvernul trateaza fiscalitatea.

"Trebuie urgent redusa valoarea contributiei la CAS, ca o cale de incurajare a reluarii activitatii unor intreprinderi, care au contracte in derulare si care nu mai au fonduri sa-si continue activitatea economica", mai spune analistul.

De aceeasi parere este si analistul Aurelian Dochia, care a subliniat ca probabilitatea de a avea contractie economica in primul trimestru din acest an era foarte mare, avand in vedere ca primele doua luni au fost pe minus.

Acesta este de parere ca perspectivele pe 2012 sunt mai importante, pentru ca este prognozata o crestere economica de 1,7%, existand indoieli mari privind capacitatea economiei romanesti de a ajunge atat de sus in acest an.

"Chiar daca institutiile financiare internationale au temperat cresterea economica a Romaniei in 2012, inca n-am auzit, pana acum, pe nimeni sa spuna ca acest an va fi unul al recesiunii pentru tara noastra", conchide Dochia.

"Cel mai periculos in 2012 este ca vom avea un an electoral, iar asta inseamna tentatia unor masuri populare care sa duca la depasirea deficitului bugetar. De asemenea, orice decizie economica va fi greu de luat, pentru ca va lipsi consensul politic necesar", conchide Aurelian Dochia.

"Suntem in recesiune, indiferent ca este tehnica, reala sau profunda"

Privind la situatia economica actuala, oamenii de afaceri dau vina pe guvernanti si nu pleaca urechea la vorbele economistilor fiindca realitatea din industrie este alta. In opinia patronului fabricii de camioane Roman SA, Ioan Neculaie, Romania se afla in recesiune.

"Suntem in recesiune, fara niciun fel de dubiu, c-o fi ea tehnica, reala sau profunda, cum ii spun ei. Clasa politica este cea mai vinovata si ar trebui sa plateasca pentru aceasta nenorocire care a lovit tara romaneasca. Daca politicienii ar fi sprijinit investitiile care sa genereze de la o mie de locuri de munca in sus, n-am fi fost in criza.

Politicienii nici nu s-au aplecat catre astfel de investitii...si atunci ne-au bagat intr-o criza...nici nu stiu cum vom mai iesi si nici nu cred in balivernele economistilor, pentru ca realitatea in industrie este cu totul alta", sustine afaceristul brasovean.

#Romania recesiune 2012, #recesiune alegeri 2012, #masuri relansare economie, #alegeri electorale 2012 , #Recesiune