Strauss-Kahn: FMI nu a anticipat la timp criza mondiala

Joi, 10 Februarie 2011, ora 13:07
1410 citiri
Strauss-Kahn: FMI nu a anticipat la timp criza mondiala

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a admis ca institutia financiara internationala a fost incapabila sa anticipeze la timp criza mondiala si promite ca procesul de elaborare a estimarilor va fi imbunatatit, transmite AFP, potrivit Mediafax.

"Incapacitatea Fondului de a preveni posibilitatea unei crize sistemice suficient de rapid este un fapt care ar trebui sa ne faca mai modesti, pe care institutia l-a recunoscut cu sinceritate", a afirmat Strauss-Kahn ca raspuns la un raport al Biroului Independent de Evaluare al FMI, intitulat "Performantele FMI in perioada premergatoare crizei financiare si economice: supravegherea FMI intre 2004 si 2007".

Raportul analizeaza in principal perioada in care conducerea institutiei financiare a fost asigurata de spaniolul Rodrigo Rato. Strauss-Kahn a preluat sefia Fondului in noiembrie 2007.

Analiza releva ca in perioada cuprinsa intre toamna anului 2007 si septembrie 2008, luna in care banca americana Lehman Brothers a dat faliment, FMI a ramas convins ca sistemul financiar isi poate amortiza pierderile, iar economia SUA si cea mondiala au capacitatea de a evita recesiunea.

"Vestile rele au ramas in urma noastra", a afirmat Strauss-Kahn in mai 2008, referindu-se la problemele sectorului financiar, mentioneaza documentul.

Raportul subliniaza, de asemenea, ca FMI pare adesea ca imbratiseaza cauza sectorului financiar american si politicile SUA, deoarece punctul de vedere al institutiei concorda in general cu cel al Rezervei Federale americane.

Biroul de Evaluare a fost infiintat in 2001 pentru a emite opinii critice si obiective referitoare la actiunile FMI.

#Strauss-Kahn, #fmi, #criza mondiala , #Recesiune