Voinea, Finante: Sansele de a iesi din recesiune sunt semnificative

Marti, 15 Mai 2012, ora 21:36
1328 citiri
Voinea, Finante: Sansele de a iesi din recesiune sunt semnificative

Sansele Romaniei de a iesi din recesiune tehnica sunt semnificative, deoarece vor urma trei trimestre consecutive de crestere economica generate inclusiv de majorarea salariilor pentru bugetari si restituirea catre pensionari a unei parti din CASS, afirma Liviu Voinea, secretar de stat in Finante.

"Eu cred ca sunt sanse semnificative, cred ca vor urma trei trimestre consecutive de crestere economica. Inclusiv masurile recente anuntate, in esenta masuri de reparatie materiala pentru bugetari si pentru pensionari, contribuie la cresterea economica, intrucat inclinatia marginala de consum este de aproximativ 80%, adica din 10 lei pe care ii primeste cetateanul roman cam 8 se duc in consum, iar consumul populatiei reprezinta aproximativ 70% din formarea PIB", a spus Voinea.

El a apreciat ca sunt premise pentru mentinerea tintei de 1,5% de crestere economica in acest an.

Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, conform datelor anuntate, marti, de catre Institutul national de Statistica (INS). Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.

Romania reintra astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011.

Estimarile analistilor plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

#Voinea iesire din recesiune, #Voinea recesiune Romania, #Voinea crestere economica , #Recesiune