Voineagu (INS): Romania se mentine in continuare in zona recesiunii

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 14:56
836 citiri
Voineagu (INS): Romania se mentine in continuare in zona recesiunii

Romania se mentine in continuare in zona recesiunii, dupa ce a inregistrat descresteri in mai multe trimestre consecutiv, celelalte tari membre UE care nu au reusit sa iasa din recesiune fiind Grecia, Irlanda, Olanda si Luxemburg, a declarat marti Vergil Voineagu, presedintele INS.

"Prin prisma criteriilor adoptate de UE cu privire la iesirea din recesiune (inregistrarea de cresteri consecutive in doua trimestre fata de trimestrele precedente), Romania, care a inregistrat descresteri in mai multe trimestre consecutiv, se mentine in continuare in zona recesiunii. Celelalte tari membre ale UE care nu au reusit sa iasa din recesiune sunt Grecia, Irlanda, Olanda si Luxemburg", a precizat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.

Produsul intern brut estimat pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 a fost de 348,92 miliarde lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 1,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

"Din punct de vedere al formarii produsului intern brut, se remarca contributia, la scaderea pe ansamblu a produsului intern brut, a activitatilor din servicii, ramura detinand o pondere de peste 49% in PIB.

Valoarea adaugata bruta din sectorul serviciilor a inregistrat o scadere de 2,2%, volumul de activitate din sectorul constructiilor s-a situat cu 13,3% sub nivelul perioadei ianuarie-septembrie 2009, agricultura, silvicultura si piscicultura si-au micsorat volumul de activitate cu 5,4%, iar valoarea adaugata bruta din industrie a marcat o crestere de 4,8%.

In primele noua luni din 2010, volumul impozitelor nete pe produs a scazut cu 4,9% fata de aceeasi perioada din 2009", a spus Voineagu.

Evolutia trimestriala marcheaza scaderi in termeni reali in fiecare trimestru al anului 2010 comparativ cu trimestrul corespunzator din anul 2009, de 2,6% in trimestrul I, 0,5% in trimestrul II, respectiv 2,5% in trimestrul III.

Indicele deflator pe intreaga perioada de noua luni din 2010 fata de aceeasi perioada a anului precedent marcheaza o crestere de 4,6%.

Alaturi de Romania, cu descrestere de 0,7%, date ajustate sezonier, inregistrata in trimestrul III din acest an fata de trimestrul anterior, descresteri au inregistrat, de asemenea, Grecia (-1,1%) si Olanda (-0,1%), in timp ce restul tarilor au inregistrat cresteri.

Fata de trimestrul corespunzator al anului precedent, in aceleasi conditii de comparare pe baza datelor ajustate sezonier, Romania a inregistrat o scadere de 2,2%, descrestere depasita doar de Grecia (-4,5%), celelalte tari inregistrand cresteri.

#recesiune, #romania, #voineagu , #Recesiune