WSJ: Viitorul Guvern al Romaniei va trebui sa mentina austeritatea

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 09:35
1181 citiri
WSJ: Viitorul Guvern al Romaniei va trebui sa mentina austeritatea

Guvernul de centru-dreapta din Romania a fost demis vineri, pe fondul masurilor dure de austeritate, dar viitorul Executiv, chiar format de fosta opozitie critica, va trebui sa continue actualele politici si va avea nevoie de asistenta din partea FMI si UE, scrie blogul Wall Street Journal.

"Guvernele statelor europene cad precum mustele. Guvernul de centru-dreapta din Romania a cazut vineri, pe fondul unei motiuni de cenzura, la doar doua luni dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu a fost instalat. La fel ca alti lideri europeni, domnul Ungureanu a pierdut sustinerea populara din cauza programului dur de austeritate.

Pentru domnul Ungureanu - sau pentru oricine ar ajunge la guvernare in Romania - presiunile exercitate de Fondul Monetar International ingreuneaza lucrurile si mai mult", comenteaza blogul WSJ, reamintind ca Bucurestiul a acceptat in martie un acord preliminar de imprumut in valoare de 5 miliarde de euro cu FMI SI UE.

"In schimbul creditelor, Romania a acceptat conditii aspre, greu de indeplinit de orice alt stat european, inclusiv reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB anul acesta. Iar acest lucru se intampla in contextul in care Romania deja luase masuri dure (...)", noteaza WSJ.

"Chiar daca reformele sunt inspirate din manualele liberale de la Washington, este evident ca au declansat un val de nemultumiri pe plan intern. Protestele fata de reformarea sistemului medical au condus la caderea guvernului precedent, in februarie, iar opozitia devenise din ce in ce mai critica fata de continuarea masurilor de austeritate", subliniaza blogul WSJ, atragand atentia, in acelasi timp, ca si fosta opozitie, daca va ajunge la guvernare, va avea nevoie de sprijinul FMI si al UE.

"Pe scurt, viitorul guvern nu va avea de ales - va trebui sa mentina austeritatea, in contextul in care increderea pietelor financiare deja este fragila", incheie Wall Street Journal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#analiza romania wall street journal, #analiza guvern romania wsj, #austeritate Guvern Ponta , #Recesiune