AVAS, mediator in negocierile patronat-sindicate Azomures

Vineri, 26 August 2005, ora 00:45
929 citiri

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri ca vrea sa se implice, ca mediator, in negocierile dintre patronatele si sindicatele din combinatul Azomures, dupa ce actionarul majoritar, firma Transworld Fertilizers Holding, a decis inchiderea combinatului pentru o perioada neterminata. Aplicarea acestei decizii duce la disponibilizarea a circa 3.000 de salariati.

Conducerea AVAS declara ca institutia, in calitatea sa de actionar minoritar cu 7,69% din capitalul social al Azomures, se opune, "prin toate mijloacele legale" (...), deciziei actionarului majoritar si precizeaza ca este dispusa sa sustina ca mediator obtinerea unui punct de vedere comun al celor doua parti in privinta viitorului Azomures.

Potrivit AVAS, patronatul respecta clauzele sociale din contractul de privatizare semnat de catre FPS in decembrie 1997, care cuprindeau, printre altele, mentinerea locurilor de munca existente la data privatizarii pe o perioada de patru ani de la data semnarii contractului, aceasta fiind principala problema cu care se confrunta in prezent societatea. "Problemele cu care se confrunta fabrica rezida, pe de o parte, in cresterea pretului metrului cub de gaz la nivel international coroborata cu scaderea pretului de vanzare a produsului finit, iar pe de alta parte, in scaderea continua a pietei de desfacere interne", potrivit AVAS.

Reamintim ca majorarea pretului gazului metan a fost unul dintre motivele invocate de conducerea Azomures pentru decizia inchiderii combinatului, in conditiile in care fabrica a primit gaz la pret sub cel de pe piata.

Autoritatea se declara optimista in ceea ce priveste detensionarea situatiei, avand in vedere "declaratiile reprezentantului legal al patronatului Azomures privind intentia de a nu aplica decizia AGEA pana la epuizarea completa a tuturor cailor de dialog. "Conform prevederilor legale in vigoare, decizia AGEA poate fi pusa in aplicare timp de un an, ulterior fiind lovita de nulitate", informeaza AVAS.

Sindicatele din combinat s-au aratat deschise dialogului cu patronatul pentru gasirea unor solutii care sa permita continuarea productiei, imediat dupa finalizarea procesului intentat actionarului majoritar, pentru nerespectarea cresterii cu 9,5% a salariilor. Sindicatele catalogheaza drept ireal motivul invocat de actionarul majoritar privind cresterile cheltuielilor cu salariile, care sunt in prezent chiar mai scazute decat la nivelul anului 2004, se mai arata in comunicat.

Gardianul