Ministerul Educatiei a corectat greselile din proiectul legii educatiei

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 09:17
1395 citiri
Ministerul Educatiei a corectat greselile din proiectul legii educatiei

Reprezentantii Ministerului Educatiei au corectat, miercuri, greselile gramaticale din proiectul Legii educatiei aflat pe site-ul institutiei si au modificat numarul minim de membri din Consiliul de Administratie al unitatilor scolare, a spus, pentru MEDIAFAX, secretarul general al FSLI, Liviu Pop.

Acesta a dat cateva exemple relevante privind modificarile aduse in actul normativ.

Una dintre prevederile modificate este articolul 19 (2): "Neindeplinirea obligatiilor autoritatilor locale in privinta invatamantului preuniversitar se sanctioneaza conform legilor in vigoare".

Noua forma a acestui articol este: "Neindeplinirea de catre autoritatile administratiei publice locale a obligatiilor ce le revin in organizarea si functionarea invatamantului preuniversitar se sanctioneaza conform legii".

O alta modificare este legata de numarul minim al membrilor din Consiliul de Administratie (CA) al unitatii de invatamant, acesta crescand de la 7, cat era prevazut initial, la 9. Numarul maxim, de 15, a ramas nemodificat.

Astfel, a fost schimbat textul art 82 (3) potrivit caruia "Marimea Consiliului de Administratie variaza intre 7-15 membri, in functie de marimea unitatii de invatamant si se intalneste lunar sau ori de cate ori este nevoie, la solicitarea directorului, a presedintelui consiliului de administratie sau a doua treimi dintre membri. Metodologia-cadru de organizare si functionare a consiliului de administratie este stabilita prin ordin de ministru".

Noua forma a acestui articol este "Consiliul de Administratie este constituit din 9-15 membri, in functie de marimea unitatii de invatamant si se intruneste lunar sau ori de cate ori este necesar, la solicitarea directorului, a presedintelui consiliului de administratie sau a doua treimi dintre membri.

Metodologia cadru de organizare si de functionare a consiliului de administratie este stabilita prin ordin de ministru".

Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, miercuri la pranz, ca proiectul Legii educatiei nationale are foarte multe greseli gramaticale si a mentionat ca sindicatele nu le vor corecta, considerand ca acest lucru "nu pare a fi o problema pentru minister".

"Nu o sa stam in momentul de fata sa facem corecturile gramaticale pe textul care ne-a fost inaintat de Ministerul Educatiei, nu o sa corectam nici agramatismele existente in continutul acestei legi, pentru ca se pare ca nu este o problema pentru conducerea ministerului", a declarat Nistor.

Si secretarul general de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a recunoscut ca in proiectul de act normativ trimis de catre Ministerul Educatiei sunt greseli gramaticale, precum nearticularea corecta a unor substantive sau exprimari pleonastice.

Pop a dat ca exemplu Titlu II din proiectul de act normativ, care se numeste "Alternative educationale" in loc de "Alternativele educationale" sau Titlul III unde apare "Forme de organizare" in loc de "Formele de organizare".

Alte exemple de greseli sunt "Evaluarea calitatii cadrelor didactice" in loc de "Evaluarea activitatii cadrelor didactice", "Principiul independentei de ideologii" in loc de "Principiul independentei fata de ideologii" sau in articolul 18 alin. 3 unde reprezentantii MECTS vorbesc de "o singura unitate scolara" desi corect era "o unitate scolara".

Motiunea simpla pe Educatie a fost respinsa, miercuri, in plenul Senatului, intrunind doar 51 de voturi "pentru" din cele 69 de voturi necesare pentru aprobare. Initiatorii motiunii au criticat proiectul de lege propus de Ministerul Educatiei, apreciindu-se ca este necesara elaborarea unui alt act normativ in domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministerul, #educatiei, #legie, #liviu, #pop , #Sindicate