Sindicalistii din educatie vor negocia cu Executivul legea salarizarii unice

Joi, 25 Iunie 2009, ora 15:09
879 citiri
Sindicalistii din educatie vor negocia cu Executivul legea salarizarii unice

Sindicalistii din educatie spun ca nu au fost informati despre diminuarea cu 40% a lefurilor calculate prin Legea salarizarii unice si se vor reuni pentru negocieri cu Guvernul saptamana viitoare, in aceste conditii declaratiile despre diminuari ale ministrului Muncii ar crea tensiuni inutile, relateaza NewsIn.

"Scaderea cu 40% a coeficientilor propusi de Ministerul Educatiei si sindicatele din invatamant pentru legea salarizarii unice este o tampenie pentru ca inseamna ca salariile raman la nivelul de acum, iar legea era conceputa sa fie aplicata in 4-5 ani si sa fie valabila pentru 15-20 de ani.

Eu cred ca este vorba de o interpretare personala pe care ministrul Muncii a facut-o referitor la fezabilitatea grilelor, o interpretare gresita.

Altfel am muncit degeaba la grile", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Alma Mater, Anton Hadar.

Potrivit sindicalistilor, daca valorile din grilele de salarizare ar scadea cu 40%, cadrele didactice s-ar incadra in partea de jos a grilei, cu lefuri cuprinse intre de doua ori si 7,6 ori salariul minim pe economie.

"Un profesor universitar la sfarsitul carierei, care era la negocieri in topul grilei, cum este si normal dupa o viata de studiu si cercetare, ar avea un coeficient de 7,6, adica un salariu egal cu cat are acum.

In cazul acesta, cine primeste coeficienti de la 8 la 15, cat este maximum, si pentru ce am mai facut toate calculele si am pierdut atata timp la negocieri, daca ramanem cu aceleasi salarii?", se intreaba Anton Hadar.

Propunerile ministrului Sarbu nu sunt, in opinia sindicalistilor, finale.

"Din discutiile pe care federatia noastra le-a avut cu domnul Sarbu am inteles ca nu ar fi vorba de o scadere atat de mare a valorilor din grila.

Se pare ca este vorba de niste calcule pe care ministrul Munci le-ar fi facut pentru a verifica aplicabilitatea legii, dar nu este ceva concret si final", a precizat vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, care a adaugat ca saptamana viitoare, cel mai probabil marti, sindicalistii se vor reuni din nou pentru discutii cu reprezentantii Executivului.

Nici reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si ai Federatiei "Spiru Haret" nu au primit nicun fel de informare oficiala sau draft-uri de lucru cu noii coeficienti anuntati de Sarbu.

"Constatam ca toata aceasta perioada de asa-zise negocieri si consultari cu partenerii sociali a fost doar o batjocura, un fel de a spune: "vorbiti voi, ca noi facem tot ceea ce vrem".

Sau o fi fost doar o forma de a castiga timp, pana la alegerile prezidentiale, pentru a demonstra Bruxelles-ului ca Romania este condusa de un guvern responsabil, care face tot ceea ce este posibil pentru ca cetateanul sa traverseze cat mai suportabil perioada de criza?", comenteaza liderul Spiru Haret, Marius Nistor, intr-un comunicat de presa.

De altfel, sindicalistii cred ca scaderile salariale confirmate de ministrul Sarbu nu fac decat sa genereze tensiuni si scandaluri.

"Noi nu putem sta cu mainile in san la un astfel de anunt, dar nu era cazul sa se genereze astfel de tensiuni, intr-o perioada si asa destul de incordata. Nu inteleg care a fost scopul acestui anunt", spune liderul Alma Mater.

De la Ministerul Educatiei nu au venit nici un fel de informatii in sensul confirmarii sau infirmarii scaderilor coeficientilor de salarii negociati.

Reprezentantii institutiei spun nu au primit informatii legate de grila prezentata in urma cu doua saptamani de minister si care propunea salarii cuprinse intre de 3,5 ori salariul minim pe economie, la de 9,2 ori, plus sporuri de performanta care s-ar ridica la pana la 20% din salariu.

Potrivit sindicalistilor aceste cresteri salariale care ar presupune ca Educatie sa aiba 8% din PIB, iar in prezent are efectiv, dupa restructurarea bugetara, circa 4%.

Cele trei niveluri de referinta din grila prevazuta prin legea unitara a salarizarii se apropie de 5,4, 3,8 si 2,3 fata de coeficientii reper conveniti la inceputul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, 3,8, insa propunerile "sunt inca in negociere", a declarat miercuri, ministrul Muncii, Marian Sarbu, dupa ce NewsIn a anuntat ca discutiile la nivelul Executivului se indreapta spre reduceri circa 40% a coeficientilor stabiliti. 

#negocieri, #salarizare, #sindicalisti , #Sindicate