SNFP: Oameni de afaceri sanctionati de institutiile de control incearca acum sa le controleze

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 17:26
1676 citiri
SNFP: Oameni de afaceri sanctionati de institutiile de control incearca acum sa le controleze

Mai multi oameni de afaceri din tara, dintre care unii au fost sanctionati de institutii publice de control, vor in prezent sa preia controlul acestora, a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP).

"Am sesizat deja Parlamentul si Guvernul despre pericolul pe care il reprezinta aceasta ordonanta.

Am informatii din teritoriu ca exista o confruntare intre diferiti oameni de afaceri - unii dintre ei care au fost sanctionati chiar de institutii, precum Garda Financiara sau Protectia Consumatorului, care vor sa preia controlul in institutiile publice.

Va dati seama ca obiectivitatea activitatii acestora va avea de suferit", a spus liderul SNFP, Sebastian Oprescu.

El a adaugat ca, prin controlul acestor institutii publice, oamenii de afaceri isi vor elimina concurenta si, de asemenea, isi vor proteja afacerile proprii.

SNFP va sesiza Avocatul Poporului in legatura cu posibila subordonare politica si economica a institutiilor publice, ca urmare a ordonantei de guvern privind demiterile din structurile deconcentrate, si se va reuni luni in Biroul Executiv, unde va discuta despre masurile care trebuie luate pe mai departe.

"In forma actuala, ordonanta va subordona institutiile publice intereselor politice si economice.

Sefii acestor servicii trebuie sa fie functionari publici, sa aiba o anumita vechime si experienta in acest domeniu, pentru a garanta independenta institutiei.

In caz contrar, populatia si functionarii publici vor avea de suferit", a mai spus Oprescu, pentru NewsIn.

Tot luni, in Biroul Executiv al SNFP se va discuta despre ce trebuie facut in cazul celor 800 de sefi de institutii publice care sunt si membri de sindicat.

"Avem in administratie 350 de institutii publice sindicalizate. Vom discuta tot luni si despre masurile care vor trebui luate in cazul incalcarii drepturilor celor aproximativ 800 de conducatori din institutiile publice care sunt membri de sindicat", a mai spus Oprescu.

Toti sefii serviciilor deconcentrate au primit joi si vineri (23 si 24 aprilie) decizii de demitere, iar in urmatoarele 30 de zile intra in vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru functiile de conducere, interval in care se vor desfasura si concursurile pentru desemnarea noilor sefi.

Functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, potrivit textului actului normativ.

La expirarea termenului de 32 de zile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai multi adjuncti.

Acestia sunt numiti prin act administrativ al ordonatorului principal de credite in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul.

Actul normativ precizeaza ca functiile de conducere sunt exercitate in baza unui contract de management incheiat cu ordonatorul principal de credite, pe o perioada de maximum patru ani.

Contractul - care este asimilat contractului individual de munca - prevede, printre altele, obiectivele si indicatorii specifici de performanta.

Remuneratia va fi stabilita prin contractul de management, la nivelul maxim al salariului pentru functia de consilier gradul 1 A din cadrul ministerelor, la care se adauga toate drepturile prevazute de lege pentru functiile de conducere. 

#institutii, # sindicat, # contract, # credite , #Sindicate