BERD: Romania, printre tarile cu somaj scazut

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 17:54
1593 citiri
BERD: Romania, printre tarile cu somaj scazut
Sursa:romaniainternational.com

Rata somajului a ramas la niveluri reduse in Romania in perioada crizei din 2008-2010, comparativ cu cotele mai ridicate din tarile vecine din Europa Centrala si regiunea Baltica, in principal ca urmare a somajului scazut anterior crizei si angajarilor numeroase din sectorul public, potrivit BERD.

"Ratele somajului au inceput sa scada in 2010 (in statele unde investeste BERD - n.r.), reflectand reducerea fortei de munca in urma emigrarii si trecerii unui numar de lucratori din economia informala in cea oficiala. Totusi, cotele raman apropiate, sau chiar la niveluri de doua cifre (peste 10% - n.r.) in majoritatea tarilor din Europa Centrala si in tarile Baltice, dar si in Europa de Sud-Est, cu exceptia Romaniei, unde ratele reduse anterioare crizei si rata ridicata a angajarilor din sectorul public au limitat cresterea", se spune intr-un raport prezentat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca numarul salariatilor bugetari a scazut de la 1,45 milioane la inceputul anului 2009 la 1,25 milioane in prezent. Seful statului a adaugat ca numarul bugetarilor trebuie sa ajunga la 1,15 milioane pana la finele anului viitor.

Numarul angajatilor la stat a crescut cu circa 250.000 in perioada 2006-2008.

Potrivit datelor Eurostat, rata somajului a fost de 7,5% in Romania in septembrie, fata de aproape 10% la nivelul UE, 9,4% in Polonia, 9,9% in Ungaria sau 11,9% in Bulgaria.

#somaj romania, #angajari sector public , #Somaj