BM: Taxarea muncii in Romania este una dintre cele mai mari din Europa

Luni, 09 Iulie 2007, ora 13:49
1080 citiri
BM: Taxarea muncii in Romania este una dintre cele mai mari din Europa

Forta de munca din Romania este una dintre cele mai greu impozitate din Europa, cheltuielile totale cu asigurarile sociale (pensii, sanatate, somaj, accidente de munca si handicap) reprezintand jumatate din salariul brut, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale.

Intr-un clasament al valorii contributiilor platite atat de angajat, cat si de angajator in Europa, Romania se situeaza pe locul6 din 26 tari, cu 46,25 la suta, fiind depasita numai de Olanda, Cehia, Franta, Albania si Polonia. La polul opus al clasamentului de afla Belgia, Marea Britanie si Irlanda, unde contributiile cumuleaza mai putin de 30 la suta.

Desi nivelul contributiilor in Romania este unul dintre cele mai mari din Europa, in mod surprinzator, veniturile pe care statul le colecteaza din aceste contributii sunt printre cele maiscazute. Astfel, Romania ocupa alaturi de Marea Britanie si Irlanda ultimele trei locuri, intre cele 26 de tari europene, reusind sa adune din contributii o suma insemnand mai putin de 6% din PIB. Austria, Italia, Polonia si Slovenia obtin din contributii sume de peste 12 la suta din PIB, aflandu-se pe primele locuri in Europa.

Impozitele mari afecteaza economia

Impozitarea ridicata a fortei de munca in Romania, una dintre cele mai mari din Europa, dauneaza intregii economii, determinand o reducere a productivitatii muncii si, prin urmare, a PIB, fara sa ofere, in schimb, siguranta pensionarilor, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale.

Potrivit studiului realizat de Banca Mondiala, "Programul de dezvoltare umana in Romania", sistemul de pensii "continua sa fie afectat de slabiciuni structurale majore si sa impuna o rata de contributie sporita care stimuleaza evaziunea, reducand si baza de contributie".

"Contributiile semnificative sporesc costurile ne-salariale aferente activitatilor profesionale si pot avea efecte adverse asupra crearii de locuri de munca si, prin extensie, asupra posibilitatilor de sustinere a planului de pensii acordate de la bugetul de stat", puncteaza expertii Bancii Mondiale.

Contributiile sociale au crescut, in Romania, incepand din anii '90, ca urmare a cresterii rapide a numarului de pensionari, in paralel cu scaderea numarului de platitori, cresterea somajului si a angajarii la negru. Problemele demografice, sociale si economice s-au rasfrant asupra bugetului, diminuand veniturile si majorand cheltuielile. Guvernul a incercat sa contracareze efectele negative ale tranzitiei si a sporit procentul contributiilor.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)