Campeanu: Rata somajului a inceput sa scada in august

Marti, 27 August 2013, ora 08:44
1686 citiri
Campeanu: Rata somajului a inceput sa scada in august

Rata somajului a inceput sa scada in luna august, in conditiile in care 1.000 de absolventi au fost deja incadrati, a aratat luni seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Aceasta a explicat, totodata, ca este posibil ca somajul sa fi crescut in luna iulie ca urmare a faptului ca toti absolventii care nu au luat Bacalaureatul se inscriu la somaj.

Reactia ministrului de resort vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca cifra somajului pe luna iulie ar putea atinge 8% pe masuratori ESA, prag pe care seful statului l-a considerat "extrem de riscant".

"Este posibil ca in luna iulie somajul sa creasca si pe aceasta metoda (ESA - n.r.) asa cum a crescut si somajul pe care il urmareste agentia noastra de somaj, pentru ca in lunile iunie si iulie se inscriu la somaj toti absolventii care nu si-au luat Bac-ul si bineinteles ca nici nu-si gasesc a doua zi un loc de munca.

Daca rata somajului a fost 7,6% in iunie, este posibil ca in luna iulie, cu intrarea a circa 40.000 tineri absolventi in somaj, sa creasca putin, dar va spun ca din august a inceput sa scada pentru ca au si inceput sa creasca angajarile. 1.000 de absolventi au fost incadrati", a aratat Mariana Campeanu.

Aceasta a explicat ca cifrele pe ESA sunt diferite de cifrele de somaj ale agentiei romanesti de profil si, in general, sunt mai mari cu doua-trei procente, pentru ca iau in calcul si persoanele in cautare de lucru si disponibile a accepta in urmatoarele doua saptamani un loc de munca. Cifrele ESA se bazeaza pe ancheta si pe raspunsul pe care il dau aceste persoane.

"Pana la data de 25 august va spun ca somajul e in scadere pe metoda pe care o foloseste agentia nationala de somaj si probabil ca va fi si pe metoda ESA in august", a subliniat Campeanu.

Pe de alta parte, ministrul citat a precizat ca somajul este un semnal de alarma pe care toata lumea trebuie sa il ia in serios, iar o crestere a somajului inseamna ca mediul economic a fost influentat de masurile economice care s-au luat in ultimii patru ani.

"Niciodata o masura economica nu o sa aiba un rezultat in prima luna, in a doua sau poate nici in primul an. Daca acum creste somajul, este ca urmare a masurilor economice luate de faimosul Guvern Boc. Ceea ce se intampla la Oltchim si la alte unitati din economia Romaniei este foarte clar un rezultat al activitatii mai multor ani", a precizat ministrul Muncii.

Declaratiile lui Basescu

Referitor la afirmatia sefului statului potrivit careia cifra de 8% pentru somaj nu a fost inregistrata nici in perioada de criza, ministrul Muncii a aratat ca in anul 2010 somajul a fost de 8,12%, 8,36% sau chiar 8,39% dupa metoda inregistrata de agentia romaneasca de ocupare a fortei de munca, deci undeva in jur de 10% dupa ESA.

In context, Mariana Campeanu a amintit o serie de masuri luate de Executiv pentru crearea de locuri de munca, referindu-se la Legea uceniciei la locul de munca, legea care asigura absolventilor de studii superioare capatarea unei experiente ca sa se poata angaja, sau Legea zilierilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca relansarea investitiilor din bani europeni si de la bugetul de stat trebuie sa fie o prioritate majora a Guvernului, tragand totodata un semnal de alarma cu privire la faptul ca somajul este in crestere.

"Relansarea investitiilor din bani europeni si de la bugetul de stat trebuie sa fie o prioritate majora a Guvernului. Nu se poate sa privesti o crestere cu 29.000 de persoane a somajului in perioada de vara, cand foarte multe locuri de munca sunt in zona serviciilor sezoniere. Ar fi fost de asteptat o scadere a somajului, macar pe perioada verii", a spus Basescu intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, somajul pe luna iulie ar putea atinge 8%, motiv pentru care crearea de locuri de munca este esentiala.

"In luna iunie somajul pe masuratori ESA era 7,6%, dar in iulie Romania a mai inregistrat un plus de 29.000 de someri, ceea ce - imi permit sa anticipez - ne va arata atunci cand se va analiza la nivelul Eurostat somajul in Romania, cifra pentru iulie va fi undeva in jur de 8%, undeva intre 7,95 - 8,5%. Este un prag extrem de riscant si crearea de locuri de munca este esentiala", a subliniat presedintele.

#somaj august, #rata somaj romania, #Campeanu somaj, #Basescu someri Romania, #locuri munca romania , #Somaj