Cum ar putea arata Franta dupa alegeri?

Luni, 23 Aprilie 2007, ora 16:54
1065 citiri

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta s-a incheiat duminica, lasand deschisa calea catre o modificarea substantiala in societatea franceza.. Nicolas Sarkozy, fostul ministru de finante in anii '90, membru al Uniunii pentru o Miscare Populara (partid de dreapta) a intrunit aproximativ 32 de procente din voturile exprimate. O analiza sumara a societatii si economiei franceze.

Alegerea lui Sarkozy ar putea aduce un val de schimbari de natura politica dar si sociala. Acesta a promis ca, daca va fi ales presedinte, va fi artizanul unei "rupturi linistite", singura posibilitate, din punctul sau de vedere, sa transforme o Franta care se indoieste de ea insasi, ceea ce ii nemultumeste pe partizanii lui Chirac, care ar prefera sa ii continue actiunea politica.

Admirator al Statelor Unite ale Americii, Nicolas Sarkozy vrea sa "inventeze un model francez nou" si sa "reinventeze Republica". Acesta doreste inasprirea conditiilor de desfasurare a grevelor, relaxarea regulilor privind concedierea angajatilor, un asa-zis "al doilea plan Marshall", pentru reducerea somajului in zonele suburbane si masuri de reducere a influxului de imigranti.

In programul politic al lui Sarkozy se regaseste scaderea ratei somajului, reforma in educatie, cresterea puterii de cumparare a francezilor si alte reforme care contravin structurii socialiste dupa care a functionat Franta pana acum.

Politicile socialiste, in pericol

Odata cu venirea lui Chirac la putere, socialismul s-a instalat in cultura si identitatea franceza.

Aceasta tara detine recordul in ceea ce priveste numarul de zile libere, 39 pe an. Programul de lucru introdus de socialisti inca din 1998 este de 35 de ore pe saptamina. Pe langa zilele libere se mai adauga si 15-30 de zile libere create de orele suplimentare, ceea ce, adaugat la concediu face aproximativ 60 de zile libere pe an.

In Franta, salariul minim actual brut, deci impozabil, este in jur de 1.250 de euro. Nivelul impozitelor si al contributiilor sociale a urcat la 44,4% din PIB in 2006, maximul inregistrat dupa anul 1999, comparativ cu 43,8% in 2005.

Indemnizatia primita pentru o persoana care a lucrat cel putin 6 luni din 12, este de minimum 850 de euro pe luna, iar perioada in care se acorda variaza in functie de vechimea in munca, de la 7 luni la 42.

Pe langa acestea se adauga si grevele frecvente, facilitatile acordate diverselor clase sociale si tabloul socialist pare greu de schimbat. Si totusi, Franta se pregateste pentru posibilitatea de a-si aleage un reformator de drepta in al doilea tur de scrutin, fapt care ar putea duce multe schimbari in aceasta tara.

Bloombiz