Cursul dolarului, la maximul ultimelor patru luni fata de euro

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 17:25
1285 citiri
Cursul dolarului, la maximul ultimelor patru luni fata de euro

Dolarul a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni fata de euro si un maxim din ultima luna fata de un cos de sase valute importante, dupa publicarea unor date sub asteptari privind piata muncii in Statele Unite, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

Numarul locurilor de munca din Statele Unite, exceptand sectorul agricol, a crescut in decembrie cu 103.000 de posturi, potrivit Departamentului Muncii, sub asteptarile analistilor, de 175.000. Rata somajului a scazut, in mod neasteptat, la 9,4%.

La ora transmiterii stirii euro era tranzactionat la 1,2955 dolari pe unitate, pe platforma EBS, dupa ce a atins un nou minim al ultimelor patru luni, de 1,2935 dolari pe unitate.

Cotatia euro a fost afectata de cresterea costului asigurarilor obligatiunilor din statele periferice ale zonei euro (Spania, Portugalia, Italia), o propunere a autoritatilor UE ca creditorii bancilor sa suporte costul eventualului faliment al acestora, dar si de datele sub asteptari privind vanzarile de retail din Germania.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de valute, a urcat la 81,076 puncte, cel mai ridicat nivel atins de la inceputul lunii decembrie.

In aceasta saptamana, indicele a avansat cu peste 2%, dupa o serie de date pozitive din SUA, inclusiv privind numarul de locuri de munca create in sectorul privat.

Aceste date au determinat analistii sa revizuiasca estimarea referitoare la crearea de slujbe din afara sectorului agricol, de la 140.000 la 175.000.

#curs, #valutar, #euro, #dolar, #lei, #moneda, #nationala , #Somaj