Scenariu pesimist pentru Romania: Trei ani de recesiune si somaj de peste 9%

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 08:42
2152 citiri
Scenariu pesimist pentru Romania: Trei ani de recesiune si somaj de peste 9%

Romania ar putea inregistra trei ani de recesiune, cu o crestere a somajului la peste 9% si scaderi ale preturilor locuintelor chiar si peste12% pe an, potrivit unui scenariu pesimist care vizeaza tarile UE pregatit de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pentru testele de stres din sectorul bancar.

Scenariul advers care va fi utilizat de ABE reflecta riscurile considerate in prezent ca reprezentand cele mai pertinente amenintari la adresa stabilitatii sectorului bancar. Acestea sunt cresterea costurilor imprumuturilor prin emisiuni de obligatiuni amplificata de o schimbare semnificativa a evaluarii riscului de catre investitori (mai ales catre pietele emergente), deteriorarea in continuare a calitatii creditelor in tarile cu cerere redusa, stagnarea reformelor care ar pune in pericol increderea in sustenabilitatea finantelor publice, precum si lipsa masurilor de restructurare si reabilitare a situatiei financiare a bancilor, necesara pentru ca acestea sa-si mentina accesul la finantare din piata la costuri rezonabile, se arata in documente publicate marti de ABE.

Parametrii testelor de stres includ in acest scenariu cresteri puternice ale randamentelor cerute de investitori la cumpararea de obligatiuni, dar si scaderi puternice pe piata imobiliara si pe burse, precum si intrarea in recesiune a tuturor tarilor din UE, inclusiv a Poloniei care a evitat aceasta situatie in criza financiara globala declansata in 2008.

Testele de stres vor viza 124 de banci de importanta sistemica in UE si sunt efectuate in paralel cu o evaluare a calitatii activelor din sistemul bancar derulata de catre Banca Centrala Europeana.

Scenariul prevede o scadere a preturilor pe piata imobiliara

Scenariul pesimist al ABE ia in calcul pentru Romania o contractie de 1,4% in acest an, insotita de avansul somajului la 7,7% si scaderea puternica a preturilor pe piata imobiliara. Scenariul de baza prevede o crestere economica de 2,3% in acest an si o rata a somajului de 7,2%.

Scenariul de baza al ABE, considerat probabil avand in vedere situatia actuala, foloseste estimari publicate de Comisia Europeana pentru anii 2014 si 2015, in timp ce pentru 2016, prognozele apartin autoritatii bancare. Proiectiile privind preturile locuintelor apartin, de asemenea, ABE.

Deteriorarea situatiei economice si financiare ar cauza declinul accelerat al preturilor la locuinte, cu 12,2% in acest an, in timp ce pe piata comerciala (birouri, retail, industrial) declinul ar fi mai temperat, de 8,6%, in variata pesimisita avuta in vedere de ABE.

Autoritatea considera insa probabil un avans de 1,1% al preturilor la locuinte in acest an in Romania, precum si o scadere usoara de 0,9% pe segmentul comercial.

Somajul in UE s-ar putea situa la 11,3%

Pentru UE, autoritatea bancara ia in calcul o contractie a PIB de 0,7% in acest an in scenariul pesimist, in timp ce somajul s-ar situa la 11,3%, scaderea de pe piata rezidentiala la 7,9%, iar cea de pe piata comerciala la 3,6%.

Asteptarile de baza ale ABE pentru UE prevad avans economic de 1,5% in acest an, cu o rata a somajului de 10,7%, precum si cresteri pe piata imobiliara, de 0,9% pe segmentul rezidential si de 1,5% pe cel comercial.

Contractia economiei Romaniei s-ar putea amplifica la 1,8% in 2015, in scenariul pesimist, in timp ce somajul ar urca la 8,6%, iar piata imobiliara ar continua scaderea accelerata. Preturile la locuinte ar urma sa scada cu 11,1%, iar cele de pe piata proprietatilor comerciale generatoare de venituri cu 5,2%.

Contractia PIB al UE s-ar dubla la 1,5%, in timp ce somajul ar urca la 12,3%. Declinul pe piata imobiliara rezidentiala s-ar reduce la 6,2%, iar cel al segmentului comercial s-ar situa la 3,7%.

In lipsa deteriorarii semnificative a situatiei care sa conduca la scenariul pesimist, autoritatile europene prevad un avans al PIB de 2,5% pentru Romania anul urmator, cu o rata a somajului de 7,1% si o crestere de 3% a preturilor la locuinte, respectiv de 1,1% pe piata comerciala.

Scenariul de baza pentru UE include o crestere economica de 2% pentru anul urmator, cu somaj de 10,4%, in timp ce preturile pentru proprietati rezidentiale ar urca cu 2,7%, iar cele pe segmentul comercial cu 2,8%.

In 2016, ultimul an analizat in scenariul pesimist al ABE, contractia economica a Romaniei s-ar plasa la 0,7%, in timp ce somajul ar atinge un nivel ridicat, de 9,2%. Scaderea preturilor pe piata imobiliara ar continua, insa mai lent fata de anii anteriori. Astfel, segmentul rezidential ar fi in continuare cel mai puternic afectat, cu un declin de 7,2%, in timp ce pe comercial scaderea s-ar injumatati la 2,7%.

Scenariul de baza pentru Romania in 2016

Scenariul de baza prevede o crestere economica de 2,3% pentru Romania in 2016, precum si o rata a somajului de 7,2%, similara cu precedentii doi ani. Preturile la locuinte ar urma sa urce cu 5% in 2016, iar cele la proprietati comerciale cu 3%.

Estimarile pesimiste ale autoritatii bancare prevad revenirea pe crestere a UE in 2016, cu un avans de 0,1%, in timp ce somajul ar urca la 13%. Preturile locuintelor si-ar continua declinul, cu 2,1%, iar cele de pe segmentul comercial ar inregistra o scadere de 1,2%.

Prognoza de baza, considerata probabila, prevede pentru UE o crestere a PIB cu 1,8% in 2016, somaj de 10,1%, precum si un avans de 3,8% pe piata rezidentiala si de 3,4% pe cea comerciala.

Cumulat pe ansamblul perioadei 2014-2016, impactul negativ in scenariul pesimist, reprezentand deviatia fata de prognoza de baza, se situeaza la 10,3 puncte procentuale in privinta PIB al Romaniei, fata de 7 puncte procentuale pentru UE.

Pe piata imobiliara rezidentiala, deviatia in Romania s-ar situa la 33,7%, cel mai ridicat nivel din UE, in timp ce media europeana ar fi de 21,2%. Pe segmentul comercial, impactul pe piata din Romania ar fi de 18,3%, la o medie europeana de 14,7%.

Impactul negativ pe bursa romaneasca s-ar situa la 14,6% in acest an si la 13% anul urmator, respectiv 15,5% in 2016. Deviatia medie in scenariul negativ fata de scenariul de baza ar atinge 18,6% pe burse la nivelul UE in acest an, urmata de 16,6% in 2015 si 19,2% in 2016.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#piata imobiliara, #somaj romania, #preturi locuinte Romania, #somaj UE , #Somaj