Somajul, problema Europei

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 08:16
2132 citiri
Somajul, problema Europei

Somajul in zona euro si la intreg nivel european a crescut pana la cel mai inalt nivel al ultimilor 14 ani, pe masura ce companii din Spania si Italia au facut concedieri masive pentru a face fata crizei. Romania se mentine sub media europeana, cu o rata a somajului de 7,1% in februarie.

Cifra raportata pentru Romania este insa, un pic alterata, considera analistul financiar Mircea Cosea. "Cifra e un pic alterata de faptul ca noi avem o buna parte a fortei de munca activa in strainatate, deci ar trebui sa se aiba in vedere lucrul acesta," a declarat analistul pentru Business24.

Economistul adauga si ca noua rata trebuie raportata la cifra populatiei reiesita la cel mai recent recensamant, care e mai mica. "Probabil ca si la noi somajul e mai mare decat cifra pe care a dat-o INS-ul, dar sunt convins ca e sub media europeana."

Rata somajului in zona euro a crescut pana la 10,8% in februarie, de la 10,7% in ianuarie, arata cifrele facute publice luni de biroul Uniunii Europene de la Luxembourg. Situatia nu a mai stat atat de prost din iunie 1997, inainte de introducerea monedei euro.

In Romania, rata somajului, calculata dupa standardele BIM si publicata de Institutul National de Statistica, a fost estimata pentru luna februarie la 7,1%, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de luna ianuarie. Astfel, numarul somerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani a fost de 706.000 persoane, in scadere cu 8.000 de persoane fata de luna precedenta, dar in crestere fata de aceeasi luna a 2011, cand numarul somerilor a fost de 700.000.

"Rata somajului in Romania se afla intr-o usoara scadere fata de luna precedenta si ne mentimen locul 7 in UE. Ne aflam pe o pozitie avantajoasa comparativ cu tarile partenere", declara Andreea Paul, consilier al prim ministrului.

Situatia europeana, critica

Tarile europene se afla sub presiune sa reduca cheltuielile si sa elimine locuri de munca dupa ce masurile de austeritate au erodat puterea de cumparare a consumatorilor si a impins economiile Greciei si Irlandei in recesiune. In timp ce liderii politici si-au intetit eforturile sa limiteze efectele crizei in regiune, situatia se inrautateste, iar previziunile economice pentru perioada urmatoare sunt afectate in concordanta.

La nivelul intregii Uniuni Europene, rata somajului a crescut de la 10,1% in ianuarie la 10,2% in februarie, arata acelasi raport. Astfel, aproximativ 17,13 milioane de persoane au ramas fara slujbe, cu 162.000 de persoane mai mult fata de luna precedenta.

In Germania, cea mai mare economie a Europei, rata somajului s-a mentinut la 5,7% in februarie, iar in Franta s-a mentinut la 10%. In Italia, s-a inregistrat o crestere cu 0,2% pana la 9,3 procente.

Cea mai proasta situatie se inregistreaza in Spania, care a raportat pentru luna februarie o rata a somajului de 23,6%, in timp ce 50,5% dintre tinerii tarii nu au slujbe.

Stimularea economiei salveaza Romania de la soarta Europei

Intrebat cum ar putea evita Romania soarta tarilor europene care au rate ale somajului foarte mari, Mircea Cosea declara ca doar prin trecerea la masuri proactive de crestere a economiei si creare a locurilor de munca se poate face acest lucru, mai ales ca insisi reprezentantii FMI declara ca politica de austeritate nu a avut o contributie prea mare la cresterea locurilor de munca.

Conform economistului, principala sursa pentru dezvoltarea economiei trebuie sa fie eliminarea evaziunii fiscale, bani ceruti de premierul Mihai Razvan Ungureanu, care ar trebui sa fie orientati catre investitii care creeaza locuri de munca si nu spre "parcuri, piscine, ori telegondole".

"Sa orientam banii spre sprijinirea agriculturii, in infrastructura si in niste masuri de protectie a mediului pentru ca ar fi bine sa ne mai protejam de ninsori, de inundatii, care aduc foarte mari daune", spune economistul.

Un alt punct care ar trebui remediat, in opinia lui Mircea Cosea, este greseala facuta de guvernul Boc in privinta restructurarii a trei domenii economice importante - educatie, sanatate si siguranta cetateanului.

Comertul ar trebui si el sa fie redimensionat si orientat catre piete mai putin afectate de recesiune, cum ar fi Asia de sud est si Turcia.

In ceea ce priveste infiintarea de noi locuri de munca, Mircea Cosea considera ca reducerea CAS-ului la angajatori ar fi cu adevarat folositor, pentru ca, in acest moment, fiscalitatea foarte mare nu permite crearea de slujbe.

Andreea Paul, consilierul premierului, considera ca Romania are nevoie si de o strategie coerenta la nivel national si local pentru atragerea investitiilor straine si stimularea investitiilor autohtone.

O a doua chestiune prioritara tine de stimularea apetitului antreprenorial. "Sa nu uitam ca in Romania sunt active doar 24 de firme la mia de locuitori in timp ce in UE, media e de 42 firme la mia de locuitori. Pentru a putea vorbi de competitivitate economica si creare de locuri de munca inteligenta, durabila si sustenabila asa cum discuta acum CE, noi trebuie sa pornim de la extinderea bazei concurentiale, adica mai multe firme, mai multe locuri de munca", sustine Andreea Paul.

#rata somajului, #rata somajului Romania, #rata somajului Europa, #somaj zona euro , #Somaj