Tinerii ingroasa randurile somerilor: Un fenomen social care distruge o generatie

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 09:20
1688 citiri
Tinerii ingroasa randurile somerilor: Un fenomen social care distruge o generatie

Somajul in randul tinerilor a devenit un fenomen de amploare in toata lumea si starneste ingrijorarea autoritatilor, din cauza consecintelor economice si sociale. In Romania, numarul tinerilor fara nicio ocupatie a depasit 15%, potrivit unui raport publicat marti de International Labor Organization (ILO).

Este vorba despre tinerii care nu sunt nici angajati si nici nu urmeaza o forma de invatamant sau pregatire profesionala si cu cat aceasta perioada se prelungeste, va fi mai dificil sa se integreze pe piata muncii.

In alte tari, acest fenomen social a intrat in atentia sistemelor sociale, fiind cunoscuti de cele mai multe ori sub acronimul de "NEET", "tineretul deconectat" in Statele Unite si "nici-nici" in tarile vorbitoare de limba spaniola.

In tara noastra, lipsa unui sistem de pregatire profesionala si slaba calitate a invatamantului si absenteismul in randul elevilor reprezinta principalele cauze pentru care tinerii, in special, isi gasesc tot mai greu un loc de munca, potrivit analistului economic, Mircea Cosea.

Tinerii care stau acasa, fara niciun fel de ocupatie, devin o povara greu de suportat pentru familie. Din aceasta cauza, ei cauta de multe ori sa obtina venituri prin mijloace ilegale, amplificand astfel fenomenul criminalitatii.

"Somajul la peste 35-40 de ani e grav, dar mai putin periculos. Sunt oameni consolidati intr-un sistem social, au locuinta, bunuri si o educatie profesionala mai inalta. Sunt mai usor de convertit si atrasi in munca decat cei care nu au asimilat deja o anumita disciplina", este de parere Mircea Cosea.

Ce solutii are statul pentru salvarea generatiei tinere

Analistul considera ca singura modalitate fezabila prin care statul poate ajuta aceasta categorie de tineri este incurajarea mediului privat pentru crearea de locuri de munca.

"Sunt tari care au trecut prin asta si care au dezvoltat serioase probleme sociale, in ciuda sistemelor de asistare sofisticate. Rezultatul nu a fost cel scontat pentru ca asistarea a condus la demotivare. Singura cale adevarata este o economie care sa creeze locuri de munca la o proportie echilibrata, fata de sporul populatiei pe categorii de varsta".

In plus, tara noastra are nevoie de un sistem de invatamant mai performant si de crearea unui sistem de pregatire profesionala, astfel incat, tinerii care nu urmeaza studii superioare, sa se integreze mai bine pe piata muncii.

#somaj tineri, #locuri de munca tineri, #tineri someri Romania , #Somaj