UE: Numar record de someri in T2

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:43
1683 citiri
UE: Numar record de someri in T2

Numarul somerilor din UE a atins nivelul record de 25,3 milioane de persoane in al doilea trimestru al acestui an, cu 11,6% mai mare compartiv cu luna martie 2011.

Rata somajului la nivelul Uniunii Europene este de 10,4%, informeaza Comisia Europeana.

Cea mai scazuta rata a somajului, 4,5%, se inregistreaza in Austria, iar cea mai ridicata, 25,1%, in Spania, se precizeaza intr-un comunicat emis vineri de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in care sunt mentionate date din Buletinul trimestrial privind ocuparea for?ei de munca si situatia sociala din UE.

Potrivit aceleiasi surse, UE se afla intr-o perioada de recesiune sau pe punctul de a intra in recesiune de la sfarsitul anului 2011, iar perceptia generala este ca situatia economica a atins nivelul cel mai scazut in ultimii trei ani.

In acest context, probabilitatea de a gasi un loc de munca ramane redusa in comparatie cu anii anteriori crizei. Grecia si Austria au inregistrat cel mai mare numar de ore lucrate de salaria?i cu norma intreaga in cursul primului trimestru al anului 2012, in timp ce Finlanda, Italia si Irlanda au inregistrat cel mai scazut numar.

Numarul somerilor de lunga durata reprezinta 4,5% din populatia activa, fiind in crestere fata de anul trecut.

Somajul in randul tinerilor a atins un nivel dramatic - 22,5% in UE in iulie - desi nu a continuat sa creasca in al doilea trimestru din 2012. Douasprezece state membre au inregistrat rate ale somajului de peste 25% si numai trei tari, Austria, Germania si Olanda, si-au mentinut o rata de sub 10%.

Diferentele dintre tarile UE, evidente si in cazul cresterii economice

Disparitatile la nivelul UE sunt evidente si in materie de crestere economica.

Astfel, in randul celor mai mari state membre, economia a continuat sa se dezvolte in Germania, Franta si Polonia, in timp ce in Italia si Regatul Unit s-a inregistrat o scadere economica.

Economia Italiei, la pamant. Cea mai mare scadere din 1946/a>

In al doilea trimestru din 2012, in Spania si Portugalia activitatea economica si ocuparea fortei de munca au inregistrat pierderi drastice.

Spania anunta cel mai sever program de austeritate

Pe langa someri, in UE exista aproximativ 8,6 milioane de lucratori cu fractiune de norma subocupati, in principal femei, si inca 10,9 milioane de persoane care se afla intr-o zona "gri" situata intre inactivitate si somaj, cum ar fi cei care au renuntat la cautarea unui loc de munca, potrivit sursei citate.

Veniturile familiilor, in scadere in doua treimi din tarile UE

Venitul brut disponibil al gospodariilor a scazut in doua treimi din tarile Uniunii Europene, in perioada 2009 - 2011.

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Grecia (15,7%), Irlanda (9%) si Lituania, Spania, Cipru si Ungaria (fiecare peste 4%), aceasta involutie fiind, potrivit CE, in contrast puternic cu situatia observata in tarile nordice, Germania, Belgia, Slovenia si Franta, unde sistemele de protectie sociala si pietele fortei de munca mai consolidate au permis continuarea cresterii veniturilor globale in timpul crizei.

Totodata, potrivit CE, saracia in randul copiilor devine o problema pentru un numar din ce in ce mai mare de gospodarii, din cauza veniturilor insuficiente ale parintilor si a sprijinului necorespunzator acordat gospodariilor cu copii. Procentajul de copii expusi riscului de saracie (dupa transferurile sociale) variaza de la aproximativ 10% in Danemarca si Finlanda, pana la peste 20% in Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Italia, Romania, Letonia, Polonia, Lituania si Luxemburg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#someri UE 2012, #someri T2, #rata somaj UE, #recesiune UE , #Somaj