Zona euro: Rata somajului s-a mentinut la 11,2% in iunie

Marti, 31 Iulie 2012, ora 15:25
1417 citiri
Zona euro: Rata somajului s-a mentinut la 11,2% in iunie

Rata somajului in zona euro s-a mentinut in luna iunie 2012 la nivelul record de 11,2% din populatia activa, la fel ca in luna mai, conform datelor publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat).

In Uniunea Europeana, rata somajului s-a mentinut la 10,4% in iunie, la fel ca in luna mai. Romania se situeaza sub media din UE cu o rata a somajului de 7,6%.

O rata a somajului de 11% nu a fost inregistrata niciodata de la crearea zonei euro in 1999, iar analistii se asteptau ca acest nivel sa fie atins inca din luna aprilie, tinand cont de agravarea crizei datoriilor.

De asemenea, este pentru a 14-a luna consecutiv in care rata somajului in zona euro este mai mare de 10%. In decursul ultimului an, numarul somerilor din zona euro a crescut cu 2.024 milioane de persoane, ajungand la 17.801 milioane de someri.

In randul statelor membre UE, in iunie, Spania se situeaza pe primul loc cu o rata a somajului de 24,8%, urmata de Grecia unde somajul se situa la 22,5% in luna aprilie.

Diferente semnificative se constata intre tarile din sudul Europei si cele din nord. Cele mai scazute rate ale somajului se inregistreaza in Austria (4,5%), Olanda (5,1%), Luxemburg si Germania (ambele cu 5,4%).

Potrivit analistilor, situatia nu se va imbunatati in viitorul apropiat, in conditiile in care zona euro se indreapta spre o contractie a activitatii economice in al doilea trimestru.

Analistii prognozeaza ca rata somajului in zona euro va ajunge la 11,5% in cursul anului, cu decalaje semnificative in randul statelor membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona euro rata somajului, #rata somajului iunie, #rata somajului tari europene , #Somaj