Zona euro se umple de someri: Record de 11,1% in luna mai

Luni, 02 Iulie 2012, ora 12:59
1232 citiri
Zona euro se umple de someri: Record de 11,1% in luna mai

Rata somajului in zona euro a atins in luna mai 2012 nivelul record de 11,1% din populatia activa, fata de 11% in luna aprilie, conform datelor publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).

In Uniunea Europeana, rata somajului a crescut de la 10,3% in mai, de la 10,2% in aprilie. Romania se situeaza sub media din UE cu o rata a somajului de 7,4%.

O rata a somajului de 11% nu a fost inregistrata niciodata de la crearea zonei euro in 1999, iar analistii se asteptau ca acest nivel sa fie atins inca din luna aprilie, tinand cont de agravarea crizei datoriilor.

De asemenea, este pentru a 13-a luna consecutiv in care rata somajului in zona euro este mai mare de 10%. In decursul ultimului an, 1,82 milioane de persoane au ingrosat randurile somerilor in zona euro care numara in prezent 17,561 milioane someri.

In randul statelor membre UE, Spania se situeaza de departe pe primul loc cu o rata a somajului de 24,6%, urmata de Grecia unde somajul se situa la 21,9% in luna martie.

Diferente semnificative se constata intre tarile din sudul Europei si cele din nord. Cele mai scazute rate ale somajului se inregistreaza in Austria (4,1%), Olanda (5,1%), Luxemburg (5,4%) si Germania (5,6%).

Potrivit analistilor, situatia nu se va imbunatati in vitorul apropiat, in conditiile in care zona euro se indreapta spre o contractie a activitatii economice in al doilea trimestru. Analistii prognozeaza ca rata somajului in zona euro va ajunge la 11,5% in cursul anului, cu decalaje semnificative in randul statelor membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#somaj zona euro, #rata somaj mai, #somaj record zona euro , #Somaj