51% produse locale la raft: Ce au facut alte tari din UE pentru a proteja producatorii autohtoni

Joi, 14 Iulie 2016, ora 07:21
947 citiri
51% produse locale la raft: Ce au facut alte tari din UE pentru a proteja producatorii autohtoni
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea care obliga supermarketurile sa aiba pe rafturi cel putin 51% produse provenite din lantul scurt a starnit vii controverse.

Exista doua tabere: una care sustine proiectul si spune ca va ajuta producatorii romani in lupta cu importurile mai ieftine si de mai proasta calitate si alta care prevede o majorare de pret la mancare, din cauza ca este afectata legea pietei, care spune ca doar concurenta dicteaza unui comerciant ce sa vanda, nu statul.

Actul normativ, promulgat de presedintele Klaus Iohannis in aceasta saptamana, se aplica la carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie.

Pentru ca nu se putea folosi sintagma "productie nationala", deoarece ar fi incalcat normele europene, s-a ales termenul "lantul scurt de aprovizionare". Iar de aici rezulta mai multe aspecte ce trebuie clarificate:

- In lantul scurt de aprovizionare se pot incadra si tarile vecine Romaniei. Astfel, un comerciant din Giurgiu ar putea prefera sa faca achizitii ...citeste mai departe despre "51% produse locale la raft: Ce au facut alte tari din UE pentru a proteja producatorii autohtoni" pe Ziare.com

#protejare produse locale, #efecte lege supermarketuri, #lege produse romanesti , #Stiri Macroeconomie