69 de ani intre Hiroshima si Bucuresti

Marti, 12 August 2014, ora 12:08
1729 citiri
69 de ani intre Hiroshima si Bucuresti

Pe 6 august 1945, al doilea razboi mondial in 'componenta asiatica' era pe cale sa se termine odata cu bombardarea orasului Hiroshima de catre armata SUA cu prima dintre cele doua bombe atomice lansate vreodata asupra inamicului in timp de razboi.

Un eveniment trist, ramas ca atare in istoria omenirii, dar probabil necesar pentru ca - desi de o duritate nemaivazuta - a stabilit pentru multa vreme principii democratice (este adevarat, respectate mai mult sau mai putin in diferite zone ale lumii) la nivel global.

Dupa 69 de ani, valorile democratiei sunt inca tratate cu lejeritate la Bucuresti.

Politicieni si oameni de afaceri fara scrupule profita de libertatile democratice in propriul folos, economic si social. In schimb, romanul de rand trebuie doar sa respecte 'regulile democratice' si este liber sa se simta frustrat atunci cand altii nu le respecta, sau mai mult, atunci cand isi confectioneaza si voteaza legi care le apara interesele personale.

Ziua de 5 august este pentru Romania cea in care o 'bomba atomica' a explodat in fata politicienilor si prietenilor lor din mediul de afaceri si lumea interlopa. A fost aruncata de una dintre puterile statului - justitia - dupa un sir de alte 'bombe' mai mici, care au semnalizat clar liderilor de astazi ca independenta justitiei si incercarile de ingradire a sa nu mai pot fi tolerate.

Efectele imediate ar trebui sa se simta nu doar in privarea de libertate a persoanelor condamnate, ci si in asanarea mediului economic, social si politic din Romania - un nou inceput, in care valorile democratiei sa fie cele pozitive: libertate de exprimare si opinie, un mediu de afaceri corect, respectarea legilor din convingere si nu doar de frica, egalitatea reala a tuturor oamenilor (insemnand sanse egale si tratament egal in societate), convingerea ca intre efort si rasplata este o legatura directa...

Daca pana astazi, scepticii se mai indoiau de independenta justitiei si de determinarea angajatilor din acest sector de a nu raspunde 'comandamentelor' politicului, de acum lucrurile sunt clare: nimeni nu mai poate sa foloseasca influenta politica sau de alta natura pentru a-si atribui foloase economice - politicieni, oameni de afaceri, magistrati, diverse 'oficialitati' - sau cel putin daca o face, nu mai poate sa doarma linistit.

A fost un proces deosebit de lung: practic, a inceput cam in acelasi timp cu lansarea bombei de la Hiroshima, caci anii de comunism sovietic au adus cu tancul 'democratia populara' in care unii erau mai egali decat altii si a fost nevoie de inca 25 de ani dupa caderea comunismului, pana cand mentalitatile trecutului sa fie usor-usor spalate din creierele romanilor.

Si asa cum o incarcatura atomica rade totul pe o zona intinsa si, intr-un fel, 'curata' terenul pentru un nou inceput (evident, veti intelege metafora folosita si nu ma veti considera un admirator al razboiului atomic) sa speram ca si decizia magistratilor in 'cazul Voiculescu' va reprezenta momentul unei rupturi totale cu trecutul statului-mafiot si inceputul redesteptarii romanului de rand.

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dragos cabat, #bombardare oras Hiroshima, #mediu afaceri Romania , #Stiri Macroeconomie