Amintirile lui Mircea Cosea de la o intalnire la varf in China. Care sunt cele 5 ferestre ale Beijingului spre viitor

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 18:38
3636 citiri
Amintirile lui Mircea Cosea de la o intalnire la varf in China. Care sunt cele 5 ferestre ale Beijingului spre viitor
Analistul Mircea Cosea. Foto:business-adviser.ro

Cunoscutul analist Mircea a publicat pe site-ul sau mirceacosea.eu un articol cu titlul "De la Marea Poarta la Marele Zid". Este un articol care ne ajuta sa intelegem filosofia statului chinez, in contextul actualei vizite a delegatiei Beijingului la Bucuresti. Autorul reda discutia sa, din 1994, in calitate de ministru al Reformei, cu unul dintre vicepresedintii Chinei de la acea vreme.

Articolul publicat de profesorul Mircea Cosea este din luna iunie a anului curent, cand premierul Romaniei, Victor Pontsa, a efectuat o vizita la Beijing. Evenimentul a fost unul propice pentru aparitia articolului cu titlul "De la Marea Poarta la Marele Zid".

"Acum, cand sunt la ananghie in propria lor tara, guvernantii nostri se duc si la Marele Zid,spre a cere sprijin si pentru a-si recapata increderea propriilor cetateni. Nu este de mirare si nici de condamnat. Tara noastra a avut si are probleme pe care nu si le poate si nu va putea niciodata sa si le rezolve singura. Am avut si vom avea intotdeauna nevoie de sprijin extern chiar daca, in unele cazuri, nu am stiut cum sa-l obtinem. Unul dintre aceste cazuri imi pare a fi recenta vizita in Republica Populara Chineza a delegatiei guvernamentale romane condusa de insusi domnul prim ministru al Romaniei. Pentru a fi mai explicit, am sa incep prin a prezenta un episod din propria mea experienta in relatiile romano-chineze. In 1994, am avut sansa sa fiu primit de unul dintre vicepresedintii de atunci al Republicii Populare Chineze. Nu am putut uita acea discutie si pot sa o redau din memorie aproape cuvant cu cuvant", isi aminteste analistul.

Obiective neschimbate: alimentatie, educatie, cultura, bani si armata

Din relatarea lui Mircea Cosea reiese ca Beijingul are scopuri bine trasate si urmarite cu obstinatie din mandat in mandat.

"Avem obiective importante", i-a spus vicepresedintele chinez ministrului roman, "dar oamenii inteleg cateodata extrem de greu necesitatea schimbarii si noi am hotarat ca pentru aceasta este nevoie de timp. China este intr-o permanenta schimbare de 10.000 de ani ceea ce inseamna ca cincizeci sau chiar o suta de ani nu reprezinta o pierdere de timp. Avem datoria fata de poporul chinez sa-i deschidem cinci ferestre spre viitor. Prima fereastra este cea a alimentatiei. Ne propunem ca in viitorii zece ani orice chinez sa se hraneasca bine si sanatos. A doua fereastra este cea a educatiei. In maximum douazeci si cinci de ani vom elimina analfabetismul, iar in cincizeci de ani vom deveni centrul mondial al cercetarii si inovarii prin dezvoltarea studiilor universitare, academice si de cercetare stiintifica in cele mai moderne domenii ale stiintei si tehnicii. A treia fereastra este cea a culturii. Pana la sfarsitul secolului XXI vom transforma China in cel mai important centru cultural al lumii, nu numai prin stimularea relatiilor interculturale, dar si prin construirea celor mai moderne spatii si lacase culturale. A patra fereastra pe care o vom deschide este cea a banilor. In cincizeci de ani, China va deveni cea mai importanta putere economica si financiara a lumii. A cincea fereastra este cea militara. Nu o dorim deschisa, dar este necesara. Pana la mijlocul secolului XXI China va fi cea mai mare putere militara a lumii. Nu exista nimic si nimeni care ne poate impiedica sa deschidem aceste ferestre", a incheiat vicepresedintele.

Mentalitate in stare pura

Mircea Cosea observa in articolul sau ca "obiectivele, pe care, poetic, vicepresedintele le numea ferestre, s-au deschis aproape toate mai inainte de termenul prevazut. China a rezolvat problema alimentatiei, a facut progrese imense in domeniul educatiei, culturii si cercetarii stiintifice, a devenit a doua putere economica a lumii si principalul actor in solutionarea problemelor financiare ale actualei crize mondiale. Inca nu este prima putere militara a lumii, dar nici mult nu mai are. Am realizat ca am avut o intalnire nu cu o persoana, fie ea cat de inalta in ierarhia institutionala, ci cu mentalitatea chineza in stare pura. O mentalitate pe care am perceput-o ca fiind cladita pe trei stalpi de rezistenta: rabdarea, chibzuinta, increderea in fortele proprii".

Sfaturi de la un autor avizat...

Mircea Cosea este un bun cunoscator al "mentalitatii pure" a Chinei.De altfel, pe langa numeroase articole, analistul a publicat recent si cartea "Arta Combinarii- Secvente din cotidianul chinezesc" (aparuta la Editura Business Adviser). Se refera la modul admirabil in care China a reusit sa imbine cele doua sisteme politico-economice de dezvoltare (comunism, respectiv capitalism) in cadrul unei societati si, implicit, a unei economii) de succes. Lucrarea valorifica informatiile acumulate de autor in cele 3 vizite efectuate in China (1991, 1994 si 2011), cat si surse documentare, interne si externe. Asadar, vorbim despre un autor avizat...

Revenind la articolul "De la Marea Poarta la Marele Zid", autorul recomanda ca "in cazul investitorilor chinezi nu este necesar sa ne pregatim cu brosuri statistice despre Romania, nici cu ladite cu vin de Cotnari si nici macar cu toasturi despre traditionala prietenie dintre poprul roman si marele popor chinez. Cred ca trebuiau rezolvate cateva lucruri care aratau chinezilor ca suntem capabili sa le fim parteneri de mentalitate, seriozitate si determinare. Iata pe care le consider importante: existenta unui ambasador roman la Beijing (de aproximativ zece luni, Romania nu are ambasador); prezentarea unei strategii de dezvoltare pe termen mediu si lung si a conceptiei guvernamentale privind parteneriatul investitional cu China in context european si mondial(...)"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#delegatie chineza la Bucuresti, #investitii chineze, #proiecte chineze pentru Romania , #Stiri Macroeconomie