ANRE il acuza pe ministrul Energiei de manipularea pietei si de incalcarea directivelor europene

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 17:49
834 citiri
ANRE il acuza pe ministrul Energiei de manipularea pietei si de incalcarea directivelor europene
Foto: Facebook / Toma Petcu

Declaratiile ministrului Energiei, Toma Petcu (foto), privind functionarea pietei reprezinta manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranta o procedura de infringement asupra Romaniei din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, sef serviciu in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Tobescu s-a referit la declaratiile ministrului Energiei, Toma Petcu, facute anterior, in aceeasi conferinta - "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa - potrivit caruia o comisie parlamentara analizeaza posibilitatea de a transfera in subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE.

"In 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totusi dorim sa le schimbam. Nu putem sa spunem - imi pare rau ca domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunostinta - ca dorim ca ANRE, acest arbitru al pietei de energie, sa fie in subordinea Guvernului sau al altei entitati de natura politica. Inseamna sa ne intoarcem la anii 1990.

Dupa anii 1990, s-a considerat ca rolul acelui minister-mamut sa fie diminuat, sa fie create autoritati independente, iar coordonarea politica a ANRE ar insemna un urias pas inapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate sa fie supus niciunui partid politic, atat in fapt, cat si in teorie", a spus oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, noul pachet legislativ european, asa-numitul Pachet de Iarna, prevede chiar si mai mult decat atat in ceea ce priveste independenta autoritatilor de reglementare, mergand pana la prelungirea mandatelor conducatorilor autoritatilor de reglementare.

Constantin Tobescu s-a referit si la declaratiile ministrului despre functionarea pietei si expirarea duratei de viata a reactorului 1 de la Cernavoda.

"In aceasta situatie, a declara din pozitii cu responsabilitate maxima, ca piata nu a functionat sau ca un reactor nu stiu ce pateste tehnic sau din alte motive, reprezinta chiar o manipulare a pietei sau o tentativa de manipulare a pietei, lucru pedepsit in momentul de fata de regulamentele Uniunii Europene", a mai spus Tobescu.

Reprezentantul ANRE a aratat ca ar fi fost mai bine ca reglementatorul si ministerul sa fi colaborat pentru a da un mandat comun reprezentantilor Romaniei care de alaltaieri negociaza la Bruxelles la grupul pentru energie, grup constituit la nivelul Consiliului Uniunii Europene, viitorul energetic al Romaniei in contextul noilor propuneri de dire ...citeste mai departe despre "ANRE il acuza pe ministrul Energiei de manipularea pietei si de incalcarea directivelor europene" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ANRE Toma Petcu manipulare piata , #Stiri Macroeconomie