Avem cel mai mare deficit bugetar din UE. Cum ne afecteaza pe fiecare si ce riscuri sunt

Joi, 26 Iulie 2018, ora 08:47
1337 citiri
Avem cel mai mare deficit bugetar din UE. Cum ne afecteaza pe fiecare si ce riscuri sunt
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a inregistrat, in primul trimestru din acest an, cel mai mare deficit bugetar din UE, de 4,2% din PIB, la mare distanta de ocupanta locului 2, Franta, cu 2,5%.

Mai mult, Comisia Europeana estimeaza ca vom depasi atat anul acesta, cat si in 2019 limita de 3%, stabilita prin pactul fiscal european, astfel ca se poate declansa procedura de infringement impotriva tarii noastre.

Potrivit Comisiei Europene, in 2018, Romania ar urma sa aiba un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar in 2019, de 3,8% din PIB.

Cu toate acestea, la inceputul saptamanii, la bilantul celor sase luni de guvernare, premierul Viorica Dancila nu a spus nimic despre acest subiect.

S-a laudat insa cu Legea Salarizarii sau trecerea contributiilor de la angajator la angajat, cu toate ca aceste masuri au dus la scaderea veniturilor pentru multi romani.

La capitolul realizari a trecut chiar si reducerea accizei la motorina cu 10% pentru transportatori, in conditiile in care tot PSD-ALDE decisese introducerea supraaccizei la carburanti in toamna anului trecut si transportatorii au amenintat ca blocheaza tara.

Iata cu ce s-a laudat Viorica Dancila la bilantul celor sase luni de guvernare

Care sunt factorii care au dus la cresterea deficitului bugetar

Profesorul de economie Florin Andrei a declarat pentru Ziare.com ca motivul principal care a dus la un deficit bugetar asa mare este cresterea rapida si nesustenabila a cheltuielilor.

"Deficitul bugetar a crescut in primul rand din cauza cresterilor de cheltuieli, comparativ cu veniturile. Veniturile au mai crescut fata de anul precedent, dar nu cresc la nivelul la care creste economia. Cresterea economica a Romaniei este una foarte mare si de fiecare data se merge cu aceasta informatie in media. Dar asta nu se reflecta si la nivel general, la nivelul echilibrului bugetar sau la nivelul cresterii veniturilor overall", ne-a explicat profesorul de economie Florin Andrei.

Insa nu numai din cauza cresterii nesustenabile a cheltuielilor avem cel mai mare deficit bugetar din UE. Potrivit lui Florin Andrei, exista si alti factori, cum ar fi vanzarile de active sau aducerea in discutie a anumitor masuri cum ar fi amnistia fiscala.

Citeste mai departe despre "Avem cel mai mare deficit bugetar din UE. Cum ne afecteaza pe fiecare si ce riscuri sunt" pe Ziare.com.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#deficit bugetar romania, #Romania infringement deficit bugetar , #Stiri Macroeconomie