Un mediu de afaceri prea ostil pentru inceperea unui business. Romania a coborat sapte pozitii in topul BM

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 16:38
1858 citiri
Un mediu de afaceri prea ostil pentru inceperea unui business. Romania a coborat sapte pozitii in topul BM
IFC: Mediul de afaceri din Romania s-a inrautatit sau a stagnat

Mediul de afaceri din Romania s-a inrautatit sau a stagnat sub toate aspectele, in 2013, cea mai importanta evolutie negativa fiind pe segmentul inceperii unei afaceri, unde a coborat cu sapte locuri, pe pozitia 68, se arata intr-un studiu realizat de International Finance Corporation (IFC), parte a Bancii Mondiale.

Cu toate acestea, tara noastra si-a pastrat locul 72, ocupat si anul trecut, din 185 de economii analizate de IFC, citat de cursdeguvernare.ro.

Cu exceptia platii taxelor, unde Romania a urcat 21 de pozitii fata de 2012, ajungand pe locul 136, mediul de afaceri din Romania s-a inrautatit sau a stagnat sub toate aspectele.

Pe a doua pozitie a evolutiei negative se situeaza obtinerea unui permis de construire, Romania coborand patru locuri fata anul precedent, pe 129. La aceste se adauga cate trei pozitii pierdute la obtinerea unui credit (locul 12), protectia investitorilor (locul 49) si la usurinta de a derula comert transfrontalier (locul 72).

Doua domenii in care Romania si-a pastrat pozitia din 2012

Romania si-a pastrat pozitiile din anul 2012, respectiv inregistrarea proprietatii (locul 72) si capacitatea de a impune respectarea contractelor comerciale incheiate (locul 60), niveluri situate peste sau la media generala a ratingului de tara.

Explicatia progresului per total vine dintr-o plasare semnificativ mai buna (dar, in continuare, aproape cea mai slaba dintre toate domeniile analizate) la cel mai slab capitol, si anume plata taxelor.

Romania, doua pozitii neonorante in clasamentul IFC

Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in clasamentul IFC, in domeniul racordarii la electricitate, respectiv 168 din 185 de economii analizate, o pozitie neonoranta pentru o tara membra a UE. O alta pozitie la fel de putin onoranta este cea din domeniul obtinerii unui permis de costruire, respectiv 129.

Chiar daca a urcat cu 21 pozitii in domeniul platii taxelor si numarul lor, locul 136 este una din principalele explicatii atat pentru diminuarea atractivitatii pe partea de investitii, cat si pentru gradul relativ redus de colectare a sumelor datorate.

Romania a ajuns la cea mai mica distanta de performantele de varf

In acest an, Romania a ajuns la cea mai mica distanta fata de reperul constituit de performantele de varf inregistrate pe plan global in ceea ce priveste mediul de afaceri. Cu indicator DTF (distance to frontier) este mai aproape de 100%, situatia unei tari este mai buna iar mediul sau de afaceri are mai putin de recuperat pentru a fi performant. Astfel, in 2013, DTF a fost 67,1%, fata de 65,4% in 2012.

Solutionarea insolventelor, alt punct slab pentru Romania

In ceea ce priveste solutionarea insolventelor, Romania ocupa o pozitia slaba, 102, ceea ce arata ca aceasta este o forma de evitare a platilor si nu una de reorganizare a activitatilor. Astfel, in Romania, doar 1% dintre firme au fost reorganizate si relansate pe aceasta cale.

Procedura este relativ lunga, media fiind de 3,3 ani, costurile relativ inalte (circa 11%) iar rata medie de recuperare a datoriilor debitorului de numai 29,2%, cea mai scazuta din UE. Acest fapt greveaza esential asupra costurilor estimate de banci pentru creditare si afecteaza grav majoritatea firmelor, cele care isi achita corect obligatiile.

Costul acestui risc localizat dar major reprezinta aproape jumatate din dobanda medie solicitata de banci. El este de peste trei ori mai mare decat costurile cu personalul bancar si o data si jumatate peste costul resurselor financiare atrase pentru a fi plasate pe piata creditelor. Este un exemplu clar cum o singura lege deficitara, cea a insolventelor, poate greva asupra intregului mediu de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studiu IFC, #clasament economie, #economie romania, #IFC Banca Modiala , #Stiri Macroeconomie