Basescu ar alege scenariul 3 din Carta lui Juncker: Sa aderam la euro in doi ani

Luni, 06 Martie 2017, ora 07:55
1164 citiri
Basescu ar alege scenariul 3 din Carta lui Juncker: Sa aderam la euro in doi ani
Foto: Arhiva Ziare.com

In opinia fostului presedinte Traian Basescu, Romania ar trebui sa anunte la summit-ul de la Roma din 25 martie ca va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2019, alegand in felul acesta sa opteze pentru scenariul trei avansat de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, in discursul acestuia despre viitorul Uniunii, potrivit caruia "cei care doresc mai mult realizeaza mai mult".

"Eu cred ca din cele cinci scenarii, pe care le enumar: 'continuam pe acelasi drum', deci mergem pe Tratatul de la Lisabona, al doilea este 'accent exclusiv pe piata unica', ceea ce inseamna golirea UE de orice continut (...) al treilea 'cei care doresc mai mult realizeaza mai mult', foarte posibil, al patrulea 'mai putin, dar mai eficient', nu se poate, Uniunea nu poate fi foarte eficienta prin natura ei, dar merge inainte ca un elefant pe care nu-l poti opri si merge in baza Tratatului de la Lisabona in care poti sa faci si mai mult daca vrei.

Si, cel de-al cincilea scenariu 'mult mai mult impreuna', asta inseamna Uniunea Statelor Europene. Sa ai un singur ministru de Externe, sa ai un Guvern cu decizie pentru toate tarile, sa ai salariu unic, sa ai impozite unice, deci asta e viitorul la care trebuie sa visam", a declarat Traian Basescu, duminica seara, la Romania TV, comentand discursul recent al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Presedintele PMP a adaugat ca, in opinia sa, se va merge pe "scenariul trei (...) - cei care doresc mai mult realizeaza mai mult".

"Aici, toti mincinosii din politica spun: iata Europa cu doua viteze, noi nu vrem Europa cu doua viteze. Pai, mai fratilor, daca nu vreti Europa cu doua viteze, de ce nu e batalia la noi sa intram in zona euro? Pentru ca asta este criteriul, statele euro si non-euro. De ce ne facem ca nu stim ca e in mana noastra daca intram in nucleul dur, in zona euro, sau ramanem in afara, la periferie.

De ce acest criteriu? Pentru ca, spre exemplu, de multe ori, statele euro sunt blocate de pozitia statelor non-euro, Polonia, Romania, care au numar mare de voturi, si toti ceilalti, care vin dupa noi. Sunt 12 state non-euro, se asaza in spatele Poloniei si Romaniei si blocheaza evolutii. Or, statele euro spun: aveti obligatia in Tratat sa intrati in zona euro. De ce nu cereti sa intrati, de ce nu indepliniti criteriile de la Maastrticht?

Uite, Romania le-ar indeplini. Cu bugetul de anul acesta iesim din criterii prin grija domnului Dragnea si a domnului Grindeanu. Oa ...citeste mai departe despre "Basescu ar alege scenariul 3 din Carta lui Juncker: Sa aderam la euro in doi ani" pe Ziare.com

#Basescu scenariultrei Juncker, #Basescu aderare Romania euro , #Stiri Macroeconomie