Basescu catre FMI: Taxa pe carburanti este o greseala

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 14:36
1518 citiri
Basescu catre FMI: Taxa pe carburanti este o greseala

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi, in discutiile cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca nu sustine introducerea accizei la carburanti, mentionand ca nu va bloca deciziile pe care aceste institutii le iau cu Guvernul Romaniei, dar sa nu i se ceara sa semneze ce negociaza ei.

"Desigur, din cauza ineficientei colectarii, noile taxe au fost introduse, nu condamn largirea bazei fiscale, sunt un sustinator al acesteia, dar exagerarile, a pune taxe suplimentare in cazul energiei, in principal, si a carburantilor, in special, o consider o mare greseala, care va afecta si economia, si populatia. Desigur, responsabilitatile sunt ale dvs. si ale Guvernului, dar o asemenea taxa nu va fi in mod public sustinuta de mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez deciziile dintre dvs. si Guvern in acest moment, dar sa nu-mi cereti sa semnez ce negociati", a spus Basescu, in debutul intrevederii de la Palatul Cotroceni.

Seful statului a subliniat in discutiile cu reprezentantii FMI, CE si BM faptul ca tara noastra si-a reluat "vechile obiceiuri", si anume cum a fost o crestere economica, cum s-a inceput sa se cheltuiasca ''din ce in ce mai mai mult", fapt care "va pregati" Romania pentru o noua criza.

El a amintit de masurile economice aplicate in 2010, precizand ca ele au permis ca in 2011 Romania sa inceapa sa inregistreze o crestere economica.

Basescu si-a exprimat speranta ca noua misiune a FMI va fi una ''de succes"

Pe de alta parte, Traian Basescu si-a exprimat speranta ca aceasta noua misiune a FMI va fi una ''de succes".

Presedintele Traian Basescu a primit joi la Palatul Cotroceni delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu declara ca decizia sa categorica este aceea ca taxa suplimentara la carburanti sa nu se introduca.

"Se apropie vizita Fondului Monetar International (FMI), dupa cum stiti avem deocamdata suspendata la aplicare suplimentarea de acciza la motorina si benzina. Decizia mea este ca aceasta acciza suplimentara de 7 eurocenti la care se adauga si TVA de 24% - deci inseamna 8,68 eurocenti cu TVA aplicat - decizia mea categorica este ca aceasta taxa suplimentara sa nu se introduca", a spus Basescu, la acea data.

O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 5 februarie, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013.

Majorarea accizei va avea impact asupra a 76% dintre IMM-uri

Majorarea accizei la carburanti va produce un impact semnificativ asupra a 76% dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania, 59% dintre acestea fiind chiar in pericol de a-si reduce dimensiunea afacerilor, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"In urma unui sondaj realizat in perioada 16-22 ianuarie 2014 la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, a reiesit ca majorarea accizei la carburanti va produce un impact semnificativ asupra a 76% dintre acestea. Mai mult, un procent de 59% dintre firme sunt chiar in pericol de a-si reduce dimensiunea afacerilor, in timp ce 15% ar putea ajunge la solutia extrema de inchidere a operatiunilor comerciale", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, majorarea accizei la carburanti va avea ca efect imediat cresterea, cu peste 3%, a preturilor produselor si serviciilor realizate de companiile din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu fmi, #taxa carburant, #delegatie fmi , #Stiri Macroeconomie