Bloomberg: Haosul politic ar putea transforma Romania in veriga slaba a UE

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 10:33
1228 citiri
Bloomberg: Haosul politic ar putea transforma Romania in veriga slaba a UE
Foto: Pixabay

Confuzia provocata de modificarile Codului Fiscal, instabilitatea politica si coruptia ar putea face din Romania veriga slaba din Europa de Est, intr-un moment in care economia tarii noastre inregistreaza al doilea cel mai puternic ritm de crestere din UE.

Bloomberg atrage atentia asupra problemelor cu care ne confruntam si care ne franeaza dezvoltarea.

Georgiana Oncete este o contabila din Bucuresti care nu stie ce sa spuna clientilor despre cele mai recente modificari din sistemul de taxe si impozite.

"Guvernul a provocat haos in acest an, anuntand unele masuri pentru ca doua saptamani mai tarziu sa le retraga si ulterior sa anunte alte masuri. Cum pot lucra companiile in aceasta incertitudine?", a precizat Georgiana Oncete pentru sursa citata. Ea a mai tinut sa mentioneze ca nu a vazut atata confuzie de cand si-a infiintat firma de contabilitate in urma cu un deceniu.

Politicul submineaza dezvoltarea

Renuntarea la unele masuri de politica fiscala anuntate este doar unul din obstacolele cu care se confrunta companiile din Romania la mai putin de un an dupa ce PSD a castigat alegerile, scrie Bloomberg. Partidul este deja la al doilea prim-ministru, Mihai Tudose, dupa ce predecesorul sau a provocat cele mai mari manifestatii de strada de la caderea comunismului dupa incercarea de a relaxa pedepsele pentru coruptie.

Toate acestea intr-un moment in care economia romaneasca trece printr-o perioada de boom. Cu un avans de 6,1% in trimestrul aprilie-iunie 2017, Romania a avut a doua mare crestere economica din UE, dupa Malta.

In plus, rata somajului este a doua cea mai scazuta din UE, dupa cea din Ungaria. Insa aceasta crestere este sustinuta de cresterea de salarii si reducerile de impozite care umfla deficitul bugetar. Banca Nationala a avertizat deja ca acest lucru este nesustenabil si are de gand sa majoreze dobanda de baza.

Dar balbaielile politice si instabilitatea isi fac simtite efectele. Companiile straine investesc mai putin, obligatiunile si moneda nationale sunt in urma celor din statele vecine astfel ca economia ar putea sa aiba de suferit.

"Tensiunile politice din Romania si instabilitatea politica isi fac simtite efectele. In conditiile in care economia este aproape de supraincalzire iar politicile nu sunt ancorate, acest lucru face din Romania cea mai slaba veriga din Europa Centrala si de Est", sustine V ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Haosul politic ar putea transforma Romania in veriga slaba a UE" pe Ziare.com

#romania economie bloomberg, #psd economie romania bloomberg , #Stiri Macroeconomie