Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR estimeaza o explozie a preturilor cu pericole majore pentru economie

BNR estimeaza o explozie a preturilor cu pericole majore pentru economie
Valurile create de disputa politica au acoperit asperitatile economice ce se contureaza tot mai clar la orizont si care au ajuns la scadenta schimbarii radicale de trend.

Astfel, estimarea facuta de specialistii BNR vede o crestere a ratei inflatiei de la 0,6% in iunie 2017 pana la 3,05% in iunie 2018, valoare cu care nu ne-am mai confruntat de prin anul 2012.

Pentru cei care au uitat cum a evoluat lupta anevoioasa cu reducerea cresterii preturilor in Romania, reamintim seria care ne-a dus, intr-o conjunctura internationala foarte favorabila din perspectiva preturilor internationale ale petrolului, spre valori apropiate de zero ale acestui indicator-cheie pentru stabilitatea economica.Practic, dupa ce am tot redus cotele de TVA, si generala si la alimente, operam in prezent cu preturile din urma cu trei ani. Dar aceasta resursa de temperare a inflatiei consemnate oficial (care nu are neparat o corespondenta in performanta economica, data fiind influenta interventiilor adminstrative repetate ale statului) si-a cam epuizat capacitatea de interventie.

Nu, o inflatie de 5 ori mai mare in numai un an nu-i o joaca!

In curand, efectele majorarii semnificative a veniturilor pe canalul salariilor din sectorul bugetar si a cresterii artificiale a pensiilor (care va amplifica deficitul deja cronic, undeva in jur de 4 miliarde de euro anual al bugetului asigurarilor sociale de stat) se vor transpune in stimularea cresterii economice, cu pretul amenintarii stabilitatii financiare a tarii.Schimbarea relativ rapida (pe parcursul viitoarelor 12 luni) de palier de situare a inflatiei va veni pentru unii ca o revelatie, dar ea a fost deja intrevazuta, potrivit modelelor economice de prognoza.

Un nivel al inflatiei de cinci ori mai mare peste un an nu este un lucru de joaca, mai ales la nivelul capacitatii de adaptare a perceptiei publice, dupa 5 ani de relativa stabilitate a preturilor.

Deviatia PIB arata diferenta fata de valoarea de crestere economica ce ar fi putut avea loc in conditii de stabilitate economica. Avansul ei de la plus 2% in prezent catre un destul de problematic +3,42% la inceputul lui 2019 indica pericole majore de derapaj macroeconomic si riscuri majore de pierdere a stabilitatii pe tabloul de indicatori urmarit de UE.

Deja am cam iesit din valorile permise la pretul caselor si la costul fortei de munca, mai avem 11 din 14 indicatori in regula dupa ce eram printre premiantii clasei si, foarte probabil, daca vom contin ...citeste mai departe despre "BNR estimeaza o explozie a preturilor cu pericole majore pentru economie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 816 ori