Calcule exclusive privind sumele din Pilonul II. Varsta de pensionare vine cu zeci de mii de euro in cont pentru fiecare roman

Luni, 20 Mai 2019, ora 09:05
2541 citiri
Calcule exclusive privind sumele din Pilonul II. Varsta de pensionare vine cu zeci de mii de euro in cont pentru fiecare roman
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Cateva zeci de mii de euro va strange fiecare roman la Pilonul II pana va ajunge la varsta de pensionare. Calcule exclusive arata ca, un angajat care in 2008, atunci cand a fost infiintat Pilonul II, avea 35 de ani a carui venit nu a depasit niciodata salariului mediu brut pe economie, ajunge, la 65 de ani (respectiv 30 de ani de cotizare), sa stranga in cont circa 26 de mii de euro. Daca stagiul de cotizare creste cu inca zece ani, suma acumulata depaseste 50 de mii de euro.

Pensia acumulata la Pilonul II este cea mai sigura resursa la batranete, in conditiile in care Pilonul I (cel administrat de stat) este extrem de subred iar previziunile pentru urmatorii ani nu sunt deloc bune.

"Prin virarea unei parti a contributiilor la pensie catre fondurile de pensii administrate privat (Pilon II), romanii depind in mai mica masura de statul roman, atunci cand se vor pensiona.

In plus, pe perioada cat contribuie la fondul de pensii administrat privat, ei au confortul ca pot vedea in orice moment sumele pe care le au pe contul personal la fondul de pensii private, adica stiu cati bani au si sunt siguri ca acei bani sunt ai lor (chiar daca in conditii normale, au acces la acesti bani numai in momentul in care se pensioneaza).

In plus, prin legile de functionare ale fondurilor de pensii, beneficiarii sunt siguri ca vor primi in perioada de pensionare cel putin sumele cu care au contribuit la sistemul de pensii private", puncteaza analistul Dragos Cabat.

Adrian Codirlasu, presedintele CFA, atrage atentia ca, din cauza trendurilor demografice (spor negativ al populatiei si migratie) sunt semne mari de intrebare cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii chiar pe termen mediu.

"Prin urmare, pentru o persoana apartinand generatiilor X (cei nascuti in perioada 1966-1976), Y (nascuti intre 19767-1995, supranumiti Millenials), sau Z (cei nascuti in perioada 1995-2012), in planificarea economiilor pentru varsta pensionarii, prudent este ca aceasta sa considere Pilonul I (pensia de stat) ca fiind o sursa inexistenta. Probabil, datorita nesustenabilitatii acestuia, varsta de pensionare va creste substantial (aceasta evolutie se observa si la nivel international) ", a explicat presedintele CFA.

Analistii mai spun ca, din totalul contributiilor virate la stat, doar jumatate se regasesc in calculul pensiei.

Un al avantaj al Pilonului II, explica expertii, este ca, banii din contul de Pilon II, fiind proprietatea contributorului, in caz de d ...citeste mai departe despre "Calcule exclusive privind sumele din Pilonul II. Varsta de pensionare vine cu zeci de mii de euro in cont pentru fiecare roman" pe Ziare.com

#calcul pilonul 2, #pilonul doi pensie , #Stiri Macroeconomie