Cat vor mai creste preturile, euro si ROBOR? "Trebuie sa punem bani deoparte!" - Interviu

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 06:54
930 citiri
Cat vor mai creste preturile, euro si ROBOR? "Trebuie sa punem bani deoparte!" - Interviu
Foto: Facebook/Bogdan Glavan

Preturile produselor au crescut pentru ca guvernul a injectat pe piata bani fara acoperire. Puterea de cumparare a banilor a scazut din cauza multiplicarii lor. Oamenii nu mananca mai mult, dar cheltuiesc mai mult pentru ca au de unde sa cheltuiasca, afirma prof univ dr Bogdan Glavan.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Bogdan Glavan a explicat de ce se asteapta ca ROBOR sa creasca in continuare: "Guvernul cheltuieste, nu are de unde si atunci se imprumuta. Imprumuturile cresc cererea de capital. Si asta se reflecta in cresterea pretului ROBOR".

Totodata, prof Glavan a aratat de ce nu ne aflam in fata unei noi crize ca in 2009, dar ca suntem intr-o situatie similara cu anii 90: "in 2018 nu ne vom mai putea astepta la euforia cresterilor salariale pe care am vazut-o in 2016 si 2017, se va pune un stop si cresterii cererii, iar preturile se vor stabiliza. Dar asta nu e criza, ci doar oprirea expansiunii nesustenabila a consumului".

Ne confruntam cu cel mai mare mister al ultimilor ani. De ce s-a scumpit oul si, in general, de ce s-au scumpit alimentele?

E foarte simplu. Am vazut confuzii, inclusiv din partea ministrului Agriculturii, care nu e nici antreprenor, nici economist, ale celor care considera ca pretul e stabilit pe baza de costuri si daca ele nu se schimba, nu ar fi motive sa se schimbe pretul.

In realitate, pretul se stabileste pe baza cererii si a ofertei. Pe partea ofertei nu s-a schimbat mare lucru, e destul de rigida. Dar cererea, factor hotarator in ecuatie, este sensibil mai mare decat in trecut.

De ce?

Pentru ca oamenii au mai multi lei cu care pot cumpara. Nu e vorba de o schimbare a preferintelor reale ale publicului, ci strict de schimbarea cererii nominale. Avem mai multi bani si cheltuim mai mult pe toate produsele.

Deci e de bine? Scumpirea e semn de bunastare.

Nu. Pentru ca bunastarea se masoara in cat de multe produse poti sa cumperi. Cresterea preturilor imi arata o crestere a sumelor banesti detinute de cetateni, sume create prin politica monetara de catre BNR si injectate in economie sub forma de cresteri de venituri de catre guvern pentru o mare parte a populatiei.

Daca ne uitam pe statistici, vedem ca in ultimii ani masa monetara, numarul banilor din economie, a crescut cu 10-20% pe an. Comparati aceasta dinamica cu aceea a productiei agricole sau a ofertei de bunuri in general.

Deci daca tu creezi bani si guvernul mareste cu ei veniturile, evident ca cererea nominala e mai mare si preturil ...citeste mai departe despre "Cat vor mai creste preturile, euro si ROBOR? "Trebuie sa punem bani deoparte!" - Interviu" pe Ziare.com

#crestere preturi ROBOR, #curs de schimb leu, #Bogdan Glavan profesor universitar , #Stiri Macroeconomie