Ce arata de fapt cresterea economica astronomica - Are sens comparatia cu Germania facuta de Dragnea?

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 07:17
1231 citiri
Ce arata de fapt cresterea economica astronomica - Are sens comparatia cu Germania facuta de Dragnea?
Foto: Pixabay

Economia Romaniei creste ca Fat-Frumos, cel putin asa arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti dimineata, care au exaltat conducerea PSD, dar au ridicat mari semne de intrebare printre analistii fiscali. Insa care e adevarul din spatele cifrelor? Oare ne putem intr-adevar compara cu Germania, asa cum sustine Liviu Dragnea?

Produsul intern brut a inregistrat un avans in primul trimestru al acestui an de 5,7%, pe serie bruta (si 5,6% pe serie ajustata sezonier), fata de aceeasi perioada din 2016 - aceasta este informatia care a oprit tara in loc pentru cateva momente. Liderii PSD s-au bucurat, altii s-au scarpinat in cap.

Pe hartie, toate bune si frumoase:

- cresterea economica este peste asteptari (institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimau un ritm cuprins intre 4% si 4,5%) ;- e cel mai rapid ritm de crestere dintre statele membre UE.

Normal, liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a ratat ocazia sa comenteze datele INS. In viziunea lui, acestea "nu mai lasa loc de nicio interpretare rautacioasa din partea criticilor programului PSD de guvernare".

"Romania are pe primul trimestru o crestere de 5,7% fata de aceeasi perioada din anul anterior. Putem face comparatia cu Germania - 2,4% sau Franta - 1,4%, care au raportat pana acum la Eurostat. Dar cel mai important e ca aceasta crestere se simte efectiv in buzunarul romanilor, care au avut parte in acest trimestru de majorari salariale si de reduceri de taxe", a precizat Liviu Dragnea.

La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a spus ca e o veste extraordinara pentru Romania: "Economia a crescut cu 5,7% in primul trimestru al anului 2017, fata de aceeasi perioada din 2016, cu mult peste estimarile initiale! Responsabilitatea noastra este ca aceasta crestere sa fie resimtita de toti romanii", a scris premierul pe Facebook.

Insa anumite lucruri esentiale, care pun situatia economica a Romaniei in context si contureaza un viitor deloc optimist al tarii noastre, lipsesc din discursul liderilor social-democrati, asa ca vom incerca in cele ce urmeaza sa clarificam unele aspecte.

Sunt estimari, nu date finale

Comunicatul INS precizeaza ca datele prezentate marti reprezinta "estimari semnal", adica preconizari bazate pe informatiile de pana acum, care nu sunt finale, adica vor fi revizuite (in jos sau in sus), iar prima oara se va face acest lucru pe 7 iunie. Astfel, ele trebuie interpretate deocamdata ca o tendinta (ingrijoratoare, ce-i drept), ...citeste mai departe despre "Ce arata de fapt cresterea economica astronomica - Are sens comparatia cu Germania facuta de Dragnea?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#adevar crestere economica Romania, #comparatie economie Germania Romania , #Stiri Macroeconomie