CE contrazice cifrele pe care Guvernul a construit bugetul, Tariceanu spune ca asta a votat Parlamentul

Luni, 13 Februarie 2017, ora 19:26
937 citiri
CE contrazice cifrele pe care Guvernul a construit bugetul, Tariceanu spune ca asta a votat Parlamentul
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu

Comisia Europeana a prezentat, luni, prognoza de iarna in care se arata ca economia Romaniei va creste anul acesta cu doar 4,4%, iar deficitul bugetar risca sa depaseasca anul viitor pragul de 3%. In replica, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca acesta a fost bugetul votat de Parlamentul Romaniei si asumat de coalitia de guvernare.

Proiectul de buget pe 2017, propus de Guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu, adoptat de Parlament si trimis la presedintele Romaniei pentru promulgare, este bazat pe o crestere economica de 5,2%, mai mare decat cea prognozata de Comisia Europeana in baza datelor statistice existente, informeaza News.ro.

Conform calculelor Comisiei Europene, preturile de consum vor creste treptat in 2017 si mai rapid in 2018, prognoza pentru inflatia medie anuala fiind de 1,6% in acest an si de 2,9% in 2018.

PIB-ul Romaniei va avansa cu 4,4% in 2017 si cu 3,7% in 2018, potrivit CE, iar cresterea exporturilor se va accentua treptat, somajul urmand sa scada usor.

"Pentru 2017, Comisia prognozeaza un deficit bugetar de 3,6% din PIB, ca urmare a reducerii TVA cu inca 1 punct procentual si a eliminarii accizelor la carburanti si a taxei pe constructii speciale. (..)

Deficitul bugetar ar urma sa creasca in continuare in 2018, la 3,9% din PIB, ca efect al cresterii semnificative a pensiilor din iulie 2017.

Deficitul structural al Romaniei va creste de la aproximativ 0,5% in 2015 la circa 2,5% in 2016 si la aproximativ 4% in 2017 si 2018", se mai arata in raportul Comisiei Europene, citat de News.ro.

Guvernul Grindeanu a construit bugetul Romaniei pe un deficit bugetar de 2,99% pe standarde ESA si de 2,96% pe cash, incercand sa nu depaseasca pragul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. PSD a castigat alegerile cu un program de guvernare in care promitea o crestere economica de 5,5% si un deficit bugetar de doar 2,7%.

Intrebat despre raportul Comisiei Europene, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a dat asigurari ca "deficitul va fi putin mai mare, dar nu va depasi limita de 3%".

"Am discutat la dezbaterea pe buget, avem nevoie de o alocare suplimentara pe investitii, in asa fel incat Romania sa isi poata baza cresterea economica nu numai pe consum. (...) Nu vreau sa intru in aceste detalii, nu cred ca facem un dialog in acest fel cu Comisia Europeana", a comentat el.

In plus, Tariceanu a subliniat ca avem "un program de guvernare pe care Parlamentul l-a votat si pe baza caruia ...citeste mai departe despre "CE contrazice cifrele pe care Guvernul a construit bugetul, Tariceanu spune ca asta a votat Parlamentul" pe Ziare.com

#deficit bugetar 2017 CE Tariceanu , #Stiri Macroeconomie