Ce se intampla cu Romania daca Grecia declara falimentul?

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 18:05
2443 citiri
Ce se intampla cu Romania daca Grecia declara falimentul?

Scenariul falimentului Greciei prinde tot mai mult contur, in conditiile in care guvernul de la Atena a tergiversat din nou acordul cu liderii europeni pentru transa de 130 de miliarde de euro, necesara pentru evitarea falimentului.

Pe de alta parte, tot mai multi analisti sustin ca de fapt, Grecia se afla deja in faliment, de vreme ce fara infuzii constante din partea organismelor europene guvernul ar fi silit sa declare incapacitatea de plata.

"Faliment dezordonat, asta risca Grecia pentru ca acum este un faliment ordonat. Daca vorbim despre acest lucru, toata Europa se ingrozeste", explica analistul financiar Constantin Rudnitchi.

Intr-un astfel de caz, Grecia s-ar confrunta cu probleme fara precedent, ale caror efecte nu pot fi anticipate decat intr-o mica masura de catre analisti, din cauza numeroaselor variabile puse in joc. Un singur lucru este insa cert: si Romania ar fi afectata, ca toate celelalte tari europene si nu numai.

Bancile ar falimenta una dupa alta

In momentul declansarii unei crize de o amploare atat de mare, populatia (mai ales cea elena) ar intra in panica si s-ar inregistra retrageri masive de numerar. Unele banci din Romania ar retrage masiv capitalul pentru a injecta bani in bancile-mama. Ele ar avea nevoie de lichiditati mari pentru a sustine o asemenea cerere din partea oamenilor.

"Grecii s-ar duce sa isi mute economiile, sa isi scoata banii din bancile locale, iar bancile-mama ar aduce capital din toata lumea", potrivit analistului financiar Constantin Rudnitchi.

Cu toate acestea, Constantin Rudnitchi spune ca acest pas ar fi o greseala deoarece sucursalele ar putea falimenta, in ciuda rezultatelor bune de pe piata romaneasca. In acest caz, analistul economic Ilie Serbanescu presupune ca bancile ar fi nationalizate de BNR, prin intermediul Bancii Punte:

"Ar da faliment si domnul Isarescu ar scoate bani din punga si le-ar prelua si am avea si noi niste banci".

Pe de alta parte, Constantin Rudnitchi precizeaza ca in mod normal, o retragere masiva de capital nu ar fi posibila datorita unui acord de principiu intre Banca Centrala si institutiile financiare, care impiedica astfel de fenomene. Cu toate acestea, in astfel de contexte, nu mai exista certitudine:

"Exista un acord de principiu, dar acest acord nu cred ca poate impiedica o retragere importanta de capital a bancilor grecesti din Romania", considera analistul.

Cursul valutar, haotic

Cursul valutar ar deveni total imprevizibil, depinzand de reactiile bancilor si multinationalelor. Un scenariu ar fi ca euro s-ar devaloriza, in raport cu monedele locale si dolarul, din cauza temerilor prabusirii monedei unice.

"Trebuie vazut in ce masura s-ar face iesirile de capital in euro pentru ca vanzarea euro intareste si mai mult leul si acesta pare a fi in acest moment scenariul pe care mi-l imaginez", afirma Rudnitchi.

Pietele financiare ar "sufla si in iaurt"

Si pe pietele financiare, a caror nervozitate este oricum crescuta, s-ar declansa panica. Odata cu riscul ar creste si randamentele, deci Romania s-ar imprumuta mai scump.

"Pietele vor fi atat de tematoare, incat vor sufla si in iaurt. Probabil ca randamentele vor fi foarte mari", crede Constantin Rudnotchi.

Recesiunea s-ar generaliza

Intr-un context atat de tensionat, cresterea economica ar deveni o utopie, iar recesiunea s-ar intoarce cu forta inzecita peste Europa. Chiar daca cele mai afectate ar fi tarile din zona euro, care ar intra intr-o noua spirala a datoriilor si masurilor de austeritate, nici in restul Uniunii Europene economia nu ar inflori.

"Studiile arata ca o astfel de situatie ar duce la caderi economice majore, nu numai in Grecia, ci si in tarile Euripei. Nu stim cat de mare e nota de plata, insa cu siguranta vorbim de exporturi mai mici", potrivit lui Constantin Rudnitchi.

In ciuda acestui scenariu infricosator, analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca falimentul Greciei este cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemelor economice cu care se confrunta in acest moment atat Europa, cat si Romania.

"Eu cred ca s-ar linisti lucrurile. Acum cadem toti pentru ce, pentru 200 de miliarde?"

Aceasta directie ar fi totusi una experimentala, asadar, nimeni nu ar putea sa prevada turnura pe care ar putea sa o ia un asemenea eveniment:

"Daca ar incepe, nu stim unde s-ar opri. Un scenariu se poate face usor pe o saptamana, insa lucrurile se pot schimba pe perioada mai lunga", este de parere Constantin Rudnitchi.

In orice caz, scenariul falimentului este improbabil:

"Toata lumea se teme de un astfel de scenariu si europenii si grecii. Cred ca se va face o lista intreaga de compromisuri ca sa nu se ajunga pana aici. Un compromis important mi s-ar parea acela de a taia 70% din datoria privata a Greciei", spune analistul financiar Constantin Rudnitchi.

Grecia ar putea semna acordul pentru o noua transa de 130 de miliarde de dolari miercuri, insa doar daca respecta conditiile impuse de ministrii de Finante din zona euro, printre care se numara aprobarea unui nou plan de austeritate, identificarea unor "economii de 325 milioane de euro" si furnizarea unor "garantii politice serioase".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia faliment, #romania faliment , #Stiri Macroeconomie