Ce vinde si ce cumpara Romania: Domeniile grele si maruntisurile de miliarde care ne trag in jos

Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 11:40
1052 citiri
Ce vinde si ce cumpara Romania: Domeniile grele si maruntisurile de miliarde care ne trag in jos
Foto: Arhiva Ziare.com

Datele finale publicate de INS arata ca Romania a ajuns in 2018 la un deficit comercial de 7,5% din PIB, valoare foarte mare atat in context european, cat si din perspectiva echilibrelor macroeconomice.

Cu exporturi fob de 67,73 miliarde de euro si importuri CIF totalizand 82,87 miliarde de euro, a rezultat un minus de 15,14 miliarde de euro din schimburile externe de marfuri la un PIB de 202,9 miliarde de euro.

In context, ar fi utila o privire asupra structurii pe fluxuri de categorii de marfuri, pentru a vedea ce anume determina pozitia in teritoriul negativ tot mai pronuntata in ultimii ani si directiile in care am putea actiona pentru a stopa tendinta de expandare a deficitului comercial. Datele definitive publicate de INS vin cu o perspectiva, pe alocuri, surprinzatoare.

Dintre cele 16 categorii de marfuri ale caror importuri au trecut pragul de 1 miliard de euro anul trecut, la 5 categorii suntem pe plus, una este aproximativ in echilibru si zece dintre ele concentreaza rezultatul negativ. Oarecum paradoxal, Romania apare pe plus sectorial la principalele categorii de produse importate, cel de la vehicule rutiere fiind chiar deosebit de consistent (+3,74 miliarde de euro).

Sursa: Curs de Guvernare

Domeniile grele care ne trag in jos

Surpriza: avem excedent la grupele cu cele mai mari importuri. Ne trimite pe minus petrochimia.

Foarte interesant, Romania a obtinut excedente sectoriale la cele mai importante produse pe care le importa, masini, aparate electrice si parti ale acestora (de aproape 1 miliard de euro) si, mai ales, vehicule rutiere (unde plusul de anul trecut a ajuns spre patru miliarde de euro).

Sunt punctele forte ale tarii pe piata mondiala, insa gradul de concentrare a competitivitatii ne poate pune probleme daca nu vom tine pasul cu evolutia tehnologica (vezi sectorul auto), iar plusurile nu sunt suficiente pentru a sustine o multitudine de deficite pe alte segmente de comert international.

Cele mai mari probleme le pun importurile nete negative de aproape trei miliarde de euro pe segmentele de petrol si produse petroliere (unde, in trecut, reuseam sa compensam importurile de materie prima cu produsele finite exportate) si de peste doua miliarde de euro la produse medicale si farmaceutice.

La prima categorie, s-ar putea admite argumente de ordin ecologic sau de reducere a capacitatilor de rafinare mai aproape de potentialul de productie interna. Dar ramane sa vedem ce facem cu industria petrochimica dac ...citeste mai departe despre "Ce vinde si ce cumpara Romania: Domeniile grele si maruntisurile de miliarde care ne trag in jos" pe Ziare.com

#Romania deficit comercial , #Stiri Macroeconomie