Cele doua pierderi majore ale Romaniei dupa intrarea in UE

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 07:55
894 citiri
Cele doua pierderi majore ale Romaniei dupa intrarea in UE

Sintetizand evolutia Romaniei dupa 2007, putem spune ca am redus decalajele fata de Vest, desi inca suntem prea departe fata de acesta, dar am pastrat sau crescut decalajele fata de vecinii nostri din Est.

Doar contraperformanta de necrezut a Bulgariei si Croatiei mai atenueaza lipsa noastra de rezultate.

Citeste prima parte a articolului: Actualitatea Romaniei lui Mircea Malita: De ce nu e bine sa fii doar elevul model din UE, pentru a nu supara pe cei mari

Principala pierdere a Romaniei dupa 2007, de nimeni anticipata si inca incomplet acceptata, este pierderea catastrofala a unei sesimi din populatia noastra (3,5-4 milioane de oameni), in procentaj mare (peste 70%) persoane tinere si active pe piata muncii (restul fiind copiii acestora).

Aceasta pierdere a generat efectul de saturatie pentru puterea economica a tarii si pentru ritmul de reducere a decalajelor; probabil ca sunt, an de an, cateva procente bune de PIB "pierdute".

Este drept ca, in schimb, remiterile trimise din strainatate acasa au reusit sa echilibreze deficitul comercial si, implicit, pe cel de cont curent, in toti acesti ani.

Ca sa avem o imagine doar a ceea ce am pierdut, trebuie spus ca cei plecati din tara au trimis, in zece ani, 52 miliarde de euro, aproape dublu fata de cele nici 30 miliarde de euro investitii straine directe.

In toti acesti ani, Polonia si-a crescut populatia cu 300.000 de cetateni (usor e drept), Ungaria a pierdut numai 2% din cetateni, Cehia si-a marit populatia cu 2%, iar Slovacia si-a pastrat acelasi numar de cetateni.

Toate aceste tari au avut politici de salarizare unitare, de crestere a ponderii salariilor fata de castigurile de capital, de promovare a antreprenorilor locali si de stimulare a natalitatii.

A doua pierdere majora a Romaniei dupa 2007 a constat in diminuarea ponderii industriei in PIB. O tara cu un sistem educational eminamente tehnic a fost deviata spre o piata a serviciilor, cu pondere nejustificat de mica a industriei in PIB (26%), peste media europeana, este drept, dar sub cea din Slovacia, Ungaria, Polonia si la mare distanta de cea din Cehia.

Romania a pierdut industrii intregi aproape fluierand si nimanui nu i-a pasat, fiind cu totii anesteziati de cea mai stupida minciuna a anilor '90: "industria - un morman de fiare vechi".

Am avut a noua cea mai mare flota a lumii si astazi nu mai avem loc nici in primele 75 de natiuni maritime; am avut a opta industrie siderurgica a lumii si acum ne situam pe locul 3 ...citeste mai departe despre "Cele doua pierderi majore ale Romaniei dupa intrarea in UE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania economie UE , #Stiri Macroeconomie