Cele mai noi date despre taxa impusa bancilor si cum se impoziteaza veniturile din jocuri de noroc

Vineri, 22 Februarie 2019, ora 10:38
1187 citiri
Cele mai noi date despre taxa impusa bancilor si cum se impoziteaza veniturile din jocuri de noroc
Foto: Arhiva Ziare.com

Ordinul ANAF ce reglementeaza declararea noilor taxe introduse de OUG 114, respectiv taxa pe activele financiare datorate de institutiile bancare si taxa pe veniturile din jocuri de noroc organizate online a fost publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit acestui act normativ, in situatia in care indicele ROBOR calculat ca medie trimestriala depaseste procentul de 2%, institutiile bancare platesc o taxa pe activele financiare.

Nivelul taxei este:

daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,1%;daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 0,51- 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%;daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,01- 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,3%;daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51- 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%;daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinta, cota taxei pe active este de 0,5%.

Taxa se calculeaza si se declara trimestrial, pana pe data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat, data pana la care trebuie efectuata si plata.

Ordinul ANAF modifica nomenclatorul obligatiilor ce se achita la bugetul de stat cu aceasta taxa, situatie pentru care institutiile financiare vor utiliza formularul 100 pentru declararea taxei pe activele financiare.

Nivelul ROBOR se stabileste de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si se publica pe site-ul acestei institutii.

Acelasi act normativ reglementeaza si declararea taxei datorate de organizatorii de jocuri de noroc online. Taxa se datoreaza lunar si reprezenta procentul de 2% calculat la "totalul taxelor de participare incasate lunar".

Taxa se declara tot prin formularul 100 Declaratie la bugetul de stat, pana pe data de 25 a lunii urmatoare lunii incheiate, data pana la care trebuie efectuata si plata. Astfel, taxa aferenta lunii ianuarie 2019 trebuie declarata si achitata pana pe data de 25 februarie 2019.

Prin urmare, ne asteptam ca foarte rapid sa fie actualizat formularul 100.

Consultant Fiscal,

Auditor Financiar,

Adrian Benta

Economistul sef al BNR: Taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar sub media europeanaBanca Centrala Europeana: Guvernul Romaniei nu ne-a consultat cu privire la "taxa pe lacomie", desi era obligat ...citeste mai departe despre "Cele mai noi date despre taxa impusa bancilor si cum se impoziteaza veniturile din jocuri de noroc" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ordonanta Teodorovici, #taxe active bancare, #ordonanta lacomie , #Stiri Macroeconomie