CFA: Indicatorul de incredere macroeconomica a crescut usor in iulie

Luni, 19 August 2013, ora 09:31
1225 citiri
CFA: Indicatorul de incredere macroeconomica a crescut usor in iulie

Indicatorul de incredere macroeconomica pentru luna iulie 2013 a fost de 46,5 puncte, fata de 44,9 puncte, in iunie, in crestere usoara in special pe fondul imbunatatirii indicatorului de anticipatii, arata sondajul periodic al CFA privind perceptia asupra evolutiei macroeconomice in Romania.

Indicatorul de incredere macroeconomica are valori cuprinse intre zero (lipsa increderii) si 100 de puncte (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale.

"Evolutia indicatorului a fost datorata in special imbunatatirii indicatorului de anticipatii. Indicatorul conditiilor curente a fost de 23,8, in scadere fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior, iar indicatorul anticipatiilor a inregistrat valoarea de 57,9 (cea mai ridicata valoare incepand din martie 2012), in concordanta cu anticipatiile de imbunatatire a climatului macroeconomic global", arata sondajul CFA.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipatiilor pentru cele doua orizonturi de timp avute in vedere au consemnat pentru orizontul de 6 luni o valoare de 4,4500, fata de 4,5000 in luna anterioara, iar pentru 12 luni de 4,5000, valoare similar[ cu cea din exercitiul anterior.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (SUA).

#incredere macroeconomica, #analiza CFA, #evolutie macroeconomie Romania , #Stiri Macroeconomie