Chitoiu sustine exploatarea eficienta la Rosia Montana. Cand incepe proiectul

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 18:11
2534 citiri
Chitoiu sustine exploatarea eficienta la Rosia Montana. Cand incepe proiectul

Dupa indelungi amanari si un lobby virulent, proiectul Rosia Montana are sansele sa devina realitate. Ministrul Eonomiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca este ferm convins ca proiectul de la Rosia Montana va incepe in acest an.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a tinut sa precizeze ca mineritul va continua in toata tara, dar intentia este ca resursa sa fie exploatata eficient. Chitoiu a fost intrebat ce se intampla cu proiectul de la Rosia Montana, in timpul unei vizite in localitate.

Exploatare eficienta a mineritului

El a afirmat ca impreuna cu Rovana Plumb, la ministerul careia se afla decizia privind acordarea avizului de mediu si de a stabili garantii pentru investitori, urmeaza sa ia o hotarare.

"Mineritul va continua in toata tara, dar vrem sa il exploatam eficient, nu sa vindem resursa pe bani putini si sa pagubim statul roman, populatia Romaniei", a spus Chitoiu.

Ministrul Economiei a intarit afirmatia facuta in fata presei si in cadrul unei intalniri cu localnicii din Rosia Montana, carora le-a spus ca prezenta sa in localitate este "o garantie ca mineritul in aceasta zona se va dezvolta". "Noi ne-am propus ca pana la sfarsitul acestui an sa luam o decizie politica, atat in ceea ce priveste inceperea mineritului la Rosia Montana, cat si la Cuprumin Abrud", a spus Chitoiu.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, recent, ca este nevoita sa amane convocarea Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana, pe motiv ca institutia va primi vizita unor experti ai CE.

Rovana Plumb anuntase ca intentioneaza sa convoace o sedinta a Comitetului de Analiza Tehnica pentru proiectul Rosia Montana in care sa fie discutate concluziile din auditul juristilor referitoare la intreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anularii unor planuri de urbanism.

Anterior, Rovana Plumb declara ca nu a primit auditul prin care juristii recomanda oprirea analizei proiectului de la Rosia Montana in lipsa unor planuri de urbanism valabile, fiind contrazisa atunci de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care afirma ca i l-a predat. Rovana Plumb declara ca a gasit respectivul document si a luat la cunostinta

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

Cel mai important zacamant de aur din Romania

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

#rosia montana gold corporation, #Rosia Montana Gabriel Resources, #rosia montana exploatare aur , #Stiri Macroeconomie