Florin Citu face bilantul celor 9 luni de guvernare PSD-ALDE

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 20:09
1382 citiri

Vicepresedintele PNL Florin Catu a publicat duminica seara o evaluare a starii economiei romanesti dupa noua luni de cand PSD a preluat puterea, aratand ca principalele rezultate ale politicilor guvernamentale sunt cresterea preturilor si a dobazilor, devalorizarea leului sau taierea drastica a banilor de la investitii.

"In 9 luni de zile, Guvernul PSD a distrus structura bugetului, a omorat investitiile si potentialul de crestere si, mai ales, a scos Romania cu un picior din UE (...) Implementarea programului de guvernare Dragnea - Valcov a adancit dezechilibrele macroeconomice. Cresterea economica, bazata in totalitate pe consum, isi arata deja costurile.

Cresc preturile, dobanzile, euro si dolarul fata de leu, deficitul bugetar, deficitul comercial, deficitul de cont curent si datoria publica. In acest context, contributia investitiilor la cresterea economica este zero", isi incepe Florin Citu raportul de 16 pagini in care analizeaza starea economiei romanesti dupa noua luni de guvernare PSD.

El spune ca majorarile salariale, dar mai ales promisiunile din legea salarizarii unitare, au creat asteptari exagerate in randul angajatilor din sectorul public, care pe baza acestor promisiuni, au inceput sa consume apeland in special la credite de consum.

"In acest context, consumul a explodat. Totusi, exista un efect negativ major. Investitiile s-au prabusit atat in sectorul public, cat si in cel privat. In sectorul privat, antreprenorii au pus frana investitiilor datorita problemelor de pe piata fortei de munca. In sectorul public, investitiile au fost taiate masiv pentru a face loc cresterilor salariale. In primele 6 luni ale lui 2017 economia a crescut doar datorira consumului. Investitiile nu au contribuit cu nimic", explica liberalul.

Citu arata ca veniturile fiscale sunt cu 1,1 puncte procentuale din PIB mai mici relativ la perioada similara a anului 2016 (13,5% in 2016 fata de 12,4% in 2017).

Vicepresedintele PNL mai explica faptul ca evolutia foarte proasta a veniturilor fiscale incasate la buget a dus la dublarea deficitului la 9 luni, 0,81% din PIB vs. 0,49% din PIB, fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar acest lucru este si mai grav pentru ca se intampla dupa ce Guvernul a taiat 10,6 miliarde de lei din cheltuielile pentru investitii.

"In primele 9 luni, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au... citeste mai departe despre "Citu (PNL) face bilantul celor 9 luni de guvernare PSD-ALDE: Preturile au crescut, leul s-a devalorizat, investitiile au fost taiate" pe Ziare.com

#bilant guvernare PSD investitii preturi , #Stiri Macroeconomie