Comisia Europeana anunta scumpiri si deficit bugetar mare in 2018, dar revizuieste pozitiv cresterea economica a Romaniei

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 15:05
972 citiri
Comisia Europeana anunta scumpiri si deficit bugetar mare in 2018, dar revizuieste pozitiv cresterea economica a Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) anunta ca deficitul bugetar ar putea urca la 3,9% din PIB in 2018 si prognozeaza scumpiri, dar a revizuit, in crestere, estimarile referitoare la cresterea economiei.

Comisia avertizeaza, totodata, ca incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economica.

In raportul CE se arata ca dupa dupa doi ani consecutivi de scadere a preturilor de consum, inflatia a devenit pozitiva in 2017, in ciuda reducerii TVA si a accizelor la combustibili. Pana in 2018 se asteapta ca inflatia sa ramana la 1%, dar in 2018 va ajunge la 2,9%, iar in 2019 la 3%.

Conform previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar, economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.

Si pentru 2018, Comisia Europeana si-a revizuit, in crestere, estimarile privind avansul economiei romanesti pana la 4,4%, de la 3,7% cat prognoza in primavara.

"Cresterea reala a Produsului Intern Brut a accelerat in 2017, sustinuta in principal de consumul privat. Ritmul de crestere a PIB va incetini dar va ramane peste potential. Consumul privat este preconizat sa incetineasca in 2018, pe masura ce inflatia va afecta veniturile disponibile, dar este asteptat sa fie in continuare principalul motor al cresterii. Mai mult, investitiile sunt preconizate sa creasca ca urmare a reluarii implementarii proiectelor finantate de fonduri de la UE", se arata in raportul Comisiei Europene.

In ceea ce priveste deficitul guvernamental general, conform noilor estimari, deficitul public ar urma sa ajunga la 3% din PIB in 2017, pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult pana la 3,9% din PIB si sa ajunga la 4,1% in 2019.

"Deficitul bugetar este preconizat sa creasca ca urmare a majorarii salariilor in sectorul public preconizate in Legea salarizarii unitare. Ca o consecinta a relaxarii fiscale si a cresterii decalajului dintre PIB-ul realizat si PIB-ul potential, deficitul structural al Romaniei este preconizat sa creasca de la 2,2% din PIB in 2016 la aproximativ 3,3% in 2017 si aproape 4,6% in 2019. In pofida cresterii economice puternice, raportul datorie/PIB ar urma sa creasca de la 37,6% din PIB in 2016 la 40,5% din PIB in 2019", se arata in raportul CE.

Executivul comunitar subliniaza insa ca, avand in vedere ca pana la data elaborarii acestor prognoze nu a fost publicat proiectul ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana anunta scumpiri si deficit bugetar mare in 2018, dar revizuieste pozitiv cresterea economica a Romaniei" pe Ziare.com

Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#Comisia Europeana scumpiri Romania, #Comisia Europeana deficit Romania, #Comisia Europeana crestere economica , #Stiri Macroeconomie