Comisia Europeana avertizeaza Romania: Ne abatem grav de la obiectivul bugetar

Luni, 22 Mai 2017, ora 16:17
967 citiri
Comisia Europeana avertizeaza Romania: Ne abatem grav de la obiectivul bugetar
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Comisia recomanda Consiliului European sa adopte o recomandare prin care sa i se impuna Romaniei sa ia masurile necesare in 2017, in vederea corectarii acestei abateri semnificative, se arata intr-un comunicat al Bruxelles-ului.

Executivul comunitar precizeaza ca este prima oara cand se aplica aceasta procedura a cadrului de guvernanta economica al UE.

Prin aceasta li se ofera autoritatilor posibilitatea de a lua masuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive.

In 12 iulie 2016, Consiliul UE a recomanda Romaniei sa limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu in 2016 si sa realizeze o ajustare bugetara anuala de 0,5% din PIB in 2017, cu exceptia cazului in care obiectivul bugetar pe termen mediu este respectat printr-un efort mai redus.

Pe baza datelor din toamna anului 2016, s-a descoperit ca Romania a inregistrat o abatere semnificativa de la obiectivul bugetar pe termen mediu.

"Luni, Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Consiliul UE a adoptat ulterior o recomandare in care confirma nevoia ca Romania sa adopte masurile necesare pentru a se asigura ca avansul nominal al cheltuielilor guvernamentale nu va depasi 3,3% in 2017, ceea ce corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

Pe baza estimarilor de primavara publicate recent de CE, exista riscul unei devieri semnificative de la ajustarea recomandata in 2017", arata documentul citat.

In 2018, tinand cont de situatia sa fiscala, Romania ar urma sa faca ajustari suplimentare pentru a atinge obiectivul sau bugetar pe termen mediu, de realizare a unui deficit structural de 1% din PIB.

Conform Pactului de Crestere si Stabilitate, ajustarea se va translata in cerinta unei rate nominale de crestere a cheltuielilor guvernamentale primare care sa nu depaseasca 4,3%, care ar corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

"In absenta modificarii politicilor, exista riscul unei abateri semnificative de la acea cerinta in 2018.

In plus, estimarile de primavara publicate recent de CE previzioneaza un deficit guvernamental general de 3,5% din PIB si 3,7% di ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana avertizeaza Romania: Ne abatem grav de la obiectivul bugetar" pe Ziare.com

#Comisia Europeana avertisment Romania, #Romania obiectiv bugetar , #Stiri Macroeconomie