Companiile energetice de stat, despre OUG 114: Limitarea profitului e neconstitutionala si pune in pericol siguranta energetica

Marti, 05 Februarie 2019, ora 17:55
1287 citiri
Companiile energetice de stat, despre OUG 114: Limitarea profitului e neconstitutionala si pune in pericol siguranta energetica
Foto: Facebook/Hidroelectrica

Ordinul Autoritatii Nationale de Reglemetare in Energie (ANRE) de limitare a profitului incalca prevederile Constitutiei si pune in pericol siguranta energetica a Romaniei, prin limitarea investitiilor, potrivit observatiilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

In aplicarea OUG 114, ANRE a impus producatorilor de energie, prin ordinul 10/2019, sa vanda electricitatea prin contracte reglementate, la preturi care le limiteaza profiturile la maxim 5% din costurile ("justificate") recunoscute de Autoritate.

Ordinul ANRE incalca "libertatile constitutionale de exercitare a activitatii economice", spune Hidroelectrica intr-un document de consultare publica al ANRE.

Nuclearelectrica (SNN) reclama, la randul sau, scaderea de sase ori a indicatorilor de profitabilitate, ca urmare a restrictiilor de vanzare a energiei electrice la preturi reglementate.

Cei doi mari producatori acuza ANRE ca le limiteaza posibilitatile de investitii, punand in pericol siguranta energetica a Romaniei.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica asigura peste 44% din consumul de energie electrica din Romania, potrivit datelor Transelectrica din 5 februarie.

Amintim ca bugetul se negociaza de ore in sir in biroul lui Liviu Dragnea: Taxele din energie si telecom ar putea fi amanate sau recalculate

Hidroelectrica: Profitul este si scopul companiilor de stat

Dintre obiectiile Hidroelectrica se remarca:

Metodologia ANRE restrange dreptul accesului liber la o activitate economica "cu scopul obtinerii de profit", iar "diferentierea de tratament juridic, care are ca efect distrugerea egalitatii de sanse in initierea si exercitiul unei anumite activitati economice, este prohibita".

Ordinul ANRE incalca Legea 31 a societatilor comerciale prin limitarea vointei societare. "Politica comerciala a unei societati are ca scop obtinerea de profit, indiferent de calitatea actionarului si se stabileste de managementul acesteia in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 si prevederile Actului Constitutiv al societatii".

ANRE nu are "dreptul de a impune in mod subiectiv si discrimatoriu un pret apropiat de pretul de productie, considerand fara justificare faptul ca o marja de 5% de profit este marja rezonabila de profit, eliminand costuri din procesul de calcul, in paralel cu instituirea unor obligatii de vanzare ferma a energiei electrice produsa".

In modalitatea de calcul de la ANRE, "marja de profit considerata ca fiind rezonabila nu doar limiteaza capacitatea companiei de a ...citeste mai departe despre "Companiile energetice de stat, despre OUG 114: Limitarea profitului e neconstitutionala si pune in pericol siguranta energetica" pe Ziare.com

#Hidroelectrica ordin ANRE limitare profit, #ordonanta Teodorovici Hidroelectrica Nuclearelectrica , #Stiri Macroeconomie