Consilier prezidential: Volumul record de credite de angajament, marea problema a bugetului pe 2017

Vineri, 17 Martie 2017, ora 11:37
1053 citiri
Consilier prezidential: Volumul record de credite de angajament, marea problema a bugetului pe 2017
Foto: Arhiva Ziare.com

Consilierul prezidential Cosmin Marinescu afirma ca, spre deosebire de ceilalti ani, bugetul pentru 2017 vine cu o "dinamica spectaculoasa" a creditelor de angajament, sustinand ca aceasta ar putea deveni principala problema a situatiei bugetare in urmatoarea perioada.

Marinescu arata ca aceste credite de angajament privesc executia multianuala a bugetului, care atrage efectuarea de plati in exercitiile bugetare viitoare.

"In consecinta, cu cat creditele de angajament prevazute in prezent vor fi mai mari, cu atat mai mare va fi presiunea pe bugetele viitoare, prin platile care trebuie efectuate in contul cheltuielilor angajate in trecut.

Tocmai aceasta este problema bugetului 2017, anume un volum record de credite de angajament, care vor presa puternic asupra bugetelor viitoare. Odata umflat in prezent, acest 'buget paralel' va tine pe loc sau chiar va dezumfla cheltuielile curente in viitor", a scris Marinescu, vineri, pe blogul sau.

Potrivit acestuia, bugetul general consolidat pentru 2017 prevede credite de angajament de 53,5 miliarde lei, care inseamna mai mult de o treime din marimea bugetului de stat, iar, din acestea, 36,5 miliarde lei sunt credite de angajament destinate Ministerului Dezvoltarii Regionale - 31 miliarde lei fiind credite de angajament prevazute in contul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL).

"Creditele de angajament din 2017 vor presa asupra bugetelor urmatoare, anual, cu circa 1% din PIB, prin cresterea anuala a necesarului de plati. De aici si posibile derapaje in planul deficitului bugetar. Efectul angajarilor curente asupra deficitelor viitoare va fi unul covarsitor, mai ales daca se mentine trendul actual al politicilor fiscal-bugetare, anume 'jos taxele, sus cheltuielile!', trend care oricum submineaza, prin el insusi, pozitia finantelor publice", considera Marinescu.

Guvernul pregateste o revolutie bugetara privind impozitul pe venit. Bugetul de stat ar pierde 2 miliarde de euroOamenii de afaceri cer Guvernului sa faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de a creste salariile

Consilierul prezidential mai spune ca, dincolo de problema deficitului, intervine problema capacitatii de plata a bugetelor locale. In context, el arata ca in cazurile in care firmele furnizoare vor fi platite cu intarziere, iar lucrarile se sisteaza, ar putea aparea blocaje economice insemnate, inclusiv decapitalizarea firmelor respective.

"Este evident ca Romania are mare nevoie de inves ...citeste mai departe despre "Consilier prezidential: Volumul record de credite de angajament, marea problema a bugetului pe 2017" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite angajament buget Romania , #Stiri Macroeconomie