Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul European cere Romaniei sa corecteze deficitul bugetar structural cu 0,8% din PIB

Consiliul European cere Romaniei sa corecteze deficitul bugetar structural cu 0,8% din PIB
Consiliul European a adoptat marti decizia care sanctioneaza faptul ca "Romania nu a actionat in fapt pentru a corecta abaterea semnificativa" de la deficitul bugetar structural, potrivit unui comunicat emis de Consiliu.

De asemenea, forul european a emis o noua recomandare, la cererea Comisiei Europene, revizuind-o pe cea mai veche, conform procedurii de deviere semnificativa. Astfel, Romania va trebui sa opereze o corectie si mai severa, de 0,8% din PIB, potrivit deciziei Consiliului European.

Documentul Consiliului European invoca datele Semestrului European din toamna, potrivit carora deficitul structural al Romaniei (MTO) creste cu 1,1%, in ciuda ajustarii de 0,5% din PIB ceruta in iunie.

Ca urmare, rata nominala de crestere a cheltuielilor publice nete primare risca sa depaseasca nivelul de 3,3% in 2017, corespunzator ajustarii structurale anuale de 0,5% din PIB, ceruta de Comisie.

Proiectul de Buget pe 2018 al Guvernului deja a ignorat corectia, care fusese anuntata de Comisia Europeana in octombrie.

Citeste si:
PSD promite ca bugetul pe 2018 va fi cel mai mare pe care l-a avut Romania vreodata. 25% mai mult la investitii decat in 2017Cum arata proiectul de buget pentru anul 2018. Ce institutii primesc bani in plus
O misiune de evaluare a politicilor fiscale romanesti sosita la Bucuresti in luna septembrie a constatat ca Guvernul nu doreste sa tina cont de recomandarile pe care Comisia Europeana le-a facut odata cu lansarea Procedurii Devierii Semnificative. Aceasta procedura a fost decisa in iunie 2017 din cauza ca Romania a deviat de la obiectivele bugetare pe termen mediu (MTO).

Comisia Europeana a transmis saptamana aceasta, marti, Consiliului European raportul misiunii care, in perioada 26-27 septembrie, a efectuat evaluarea politicilor fiscale promovate la Bucuresti. Potrivit raportului oficial, ministrul Ionut Misa si guvernul ar ignora masurile de echilibru si consolidare sugerate de Bruxelles pe motiv ca acestea au fost transmise la Bucuresti "prea tarziu".

Citeste mai multe despre "Consiliul European cere Romaniei sa corecteze deficitul bugetar structural cu 0,8% din PIB" pe site-ul cursdeguvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Consiliul European cere Romaniei sa corecteze deficitul bugetar structural cu 0,8% din PIB" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 376 ori