Consiliul Fiscal critica rectificarea bugetara: Avem rezerve ca Guvernul va colecta mult si va cheltui putin, cum promite. Riscam sa depasim tinta de deficit

Joi, 08 August 2019, ora 13:54
933 citiri
Consiliul Fiscal critica rectificarea bugetara: Avem rezerve ca Guvernul va colecta mult si va cheltui putin, cum promite. Riscam sa depasim tinta de deficit
Foto: Arhiva Pixabay

Consiliul Fiscal (CF) al Romaniei are rezerve cu privire la rezultatele pe care Cabinetul Dancila promite ca le va obtine prin rectificarea bugetara pe care o va adopta joi. Mai exact - sustin specialistii CF - proiectia Guvernului e cam optimista.

Cu alte cuvinte, e greu de crezut ca Executivul va incasa mult si va cheltui putin, asa cum si-a propus. Iar daca lucrurile vor merge conform proiectiei, de pierdut vom avea cu totii.

Marti dimineata, Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica proiectul primei rectificari bugetare din acest an.

In document se arata ca va fi respectata limita de 2,76% a deficitului bugetar si ca sunt asigurate sumele necesare pentru plata pensiilor si a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investitii aflate in derulare, in timp ce sunt reduse sumele alocate institutiilor cu un grad scazut de utilizare a banilor alocati, se mai arata in proiect.

Ministerele care pierd bani la rectificare sunt:

- Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei);

- Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei);

- Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat (-243 milioane de lei);

- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (- 310,4 milioane de lei);

- Ministerul Cercetarii si Inovarii (- 369,1 milioane lei);

- Ministerul Educatiei Nationale (-1,03 miliarde lei);

- Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

Totodata, si bugetul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) va fi redus cu 71,66 milioane de lei. In schimb, bugetul Serviciului Roman de Informatii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane de lei, fiind majorate si bugetele Serviciului de Informatii Externe (SIE) si Serviciului de Protectie si Paza (SPP).

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, dar primarii sunt in continuare nemultumiti de banii primiti.

Guvernul sustine ca va colecta mult si va cheltui mai putin. Dar cifrele nu confirma ca e posibil

Dupa ce a analizat proiectul de rectificare bugetara, Consiliul Fiscal a anuntat ca are rezerve cu privire la mai multe calcule ale Cabinetului Dancila. Printre altele - sustin specialistii CF - calculele nu certifica faptul ca Guvernul ar putea incasa cat si-a propus.

"Consiliul Fiscal are rezerve insemnate fata de nivelul propus al veniturilor bugetare - mai ales in cazul celor din TVA si contributii de asigurari sociale - identificand un minus de venituri cumulat situ ...citeste mai departe despre "Consiliul Fiscal critica rectificarea bugetara: Avem rezerve ca Guvernul va colecta mult si va cheltui putin, cum promite. Riscam sa depasim tinta de deficit" pe Ziare.com

#Consiliul Fiscal rectificare bugetara, #Consiliul Fiscal rezerve rectificare bugetara , #Stiri Macroeconomie