Constantin: Punem la dispozitie fonduri europene pentru fermieri in primele luni ale anului

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 09:20
1632 citiri
Constantin: Punem la dispozitie fonduri europene pentru fermieri in primele luni ale anului
azipescurt.ro

Romania va avea posibilitatea sa deschida pe propria raspundere anumite masuri din noul PNDR, pana in luna martie, cand va exista o aprobare "neoficiala" din partea Comisiei Europene, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dupa intalnirea bilaterala cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala de la Bruxelles.

"Cea mai importanta discutie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul in care se afla negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur ca nu avem asteptari privind aprobarea oficiala a Programului in acest moment, pentru ca acest lucru nu se va intampla pana cand nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar in luna martie 2014 vom avea o aprobare neoficiala, pana atunci Romania avand posibilitatea sa deschida pe raspunderea statului membru anumite masuri - cele de investitii si cele pentru tinerii fermieri.

Ne-am angajat in fata fermierilor ca le vom pune la dispozitie fonduri europene din primele luni ale anului si vrem sa ne tinem de promisiune", a precizat ministrul Daniel Constantin, transmite Agerpres.

Seful MADR a participat luni la, Bruxelles, alaturi de secretarul de stat George Octavian Turtoi, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultura si Pescuit, unde a avut si o intalnire bilaterala cu comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Tema dialogului bilateral s-a axat pe noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2015-2020, cu accent pe aprobarea de catre Comisie a noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) precum si a unor aspecte ce tin de implementarea acestuia.

Totodata, au mai fost discutate detalii privind Pilonul I - plati directe dar si efectele embargoului impus de Rusia cu privire la importurile de produse agroalimentare de pe piata comunitara.

In acest sens, delegatia tarii noastre a subliniat dificultatile cu care se confrunta sectoarele carnii de porc si lactatelor, solicitand aplicarea de masuri la nivelul Uniunii Europene precum stocarea privata si activarea restitutiilor la export pentru a orienta cantitatile de produse pe piete terte.

Romania a reiterat solicitarea privind compensarea pierderilor de venit pentru producatorii din sectoarele afectate indirect de embargoul impus de Rusia. De asemenea, prin reprezentantii prezenti la Consiliu, Romania a sustinut instituirea unei scheme de ajutor pentru depozitarea marfurilor care nu au mai ajuns pe piata Federatiei Ruse, urmand ca acele cantitati care beneficiaza de sprijin sa fie comercializate pe piete terte, nu pe cea europeana, eventual cu posibilitatea utilizarii mecanismului restitutiilor la export.

In cadrul reuniunii Consiliului a fost programata si o intalnire bilaterala cu Vytenis Andriukaitis - Comisar european pentru sanatate si siguranta alimentara, privind aspectele relevante din domeniile fitosanitar si sanitar veterinar, reuniune la care a participat si presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#noul PNDR, #Daniel Constantin ministrul Agriculturii , #Stiri Macroeconomie